Start-Up Zone

S-a schimbat radical grila pentru Submăsura 6.2. și 6.4. Antreprenorii sunt nemulțumiți, fiind nevoiți să își regândească domeniul în care vor aplica

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, joi, grilele de punctaj privind criteriile de selecție a viitorilor solicitanți de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în perioada de tranziție, în cadrul liniilor de finanțare destinate afacerilor neagrocole la sate, tinerilor fermieri, procesării și marketingului fructelor.

Pe StartupCafe.ro am anunțat din timp despre noile finanțări europene din cadrul PNDR, pentru perioada de tranziție 2021-2022, în valoare totală de 3 miliarde de euro. Am publicat și propunerile oficiale de ghiduri ale solicitantului pentru cele mai relevante submăsuri ale programului destinate antreprenorilor rurali.

Acum au apărut și grile de punctaj stabilite oficial, deși ghidurile solicitantului nu au fost decise în forma finală. Apelurile de proiecte ar urma să fie lansate în a doua jumătate a anului 2021.

Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” este una dintre liniile de bani europeni cele mai așteptate de către antreprenorii aflați la început de drum, mai ales că nu necesită cofinanțare proprie.

Așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, în apelul care ar urma să fie deschis în a doua jumătate a anului 2021, la submăsura 6.2 vor fi alocați 50 de milioane de euro.

Ajutorul public nerambursabil va fi de 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară în funcție de tipul investiției, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se alocă sume intermediare.

Grila de punctaj favorizează cabinetele medicale, afacerile din producție și antreprenorii în IT. De asemenea, pe zona de servicii, deși sunt excluse de la finanțare pensiunile noi, vor fi favorizate afacerile în agrement și alimentație publică, în zonele cu potențial turistic ridicat.

Submăsura 6.4 – „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” ar urma să fie lansată tot în a doua jumătate a anului 2021, cu un buget de 100 de milioane de euro, conform datelor prezentate anterior de StartupCafe.ro.

Sprijinul public nerambursabil ar urma să fie de 200.000 de euro pentru un proiect, cu intensitate de 70% sau de 90%, fără niveluri intermediare.

Astfel, beneficiarul va trebui să asigure restul de 10% sau 30% din cheltuielile eligibile, plus cheltuielile neeligibile în totalitate.

Așa cum criteriile de selecție vor fi favorizate afacerile în producție. Dacă se includ și acțiuni de protecție a mediului, se obține punctaj suplimentar consistent.

Diana Spătaru

Add comment