Start-Up Zone

Firmele îl numesc pe Claudiu Năsui cel mai incompetent ministru al Economiei. Programul pentru Investiții este închis, iar banii pentru acesta încă nu s-au mutat pe Capital de Lucru

După ce că Ministerul Economiei a gestionat prost ajutoarele de stat care ar fi trebuit sa ajute IMM-urile sa supravietuiască pandemiei, Proiectul de OUG care permite mutarea banilor de pe Măsura 3 (investiții) spre Măsura 2 (Capital de lucru) intră la aprobare abia în ședința de mâine a Guvernului.

Anuntul a fost facut astazi, 8 iunie 2021, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui. Firmele, in loc sa primeasca ajutoarele mai repede, sunt nevoite sa astepte perioade indelungate pentru a intra in posesia banilor de la Capital de Lucru. Daca banii tot vor fi mutati de pe Investitii la Capital de Lucru, macar acest lucru trebuia sa se intample fara intarzieri, avand in vedere programul pentru Investitii va fi inchis si reluat fara prea multe explicatii.

Schimbările preconizate urmăresc anularea formei actuale a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor în vederea asigurării plăților pentru toate cererile de finanțare eligibile depuse în cadrul Măsurii 2.

Proiectul de OUG a fost în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile începând cu 19 mai 2021. Mai multe informații sunt disponibile aici.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus 22.226 de cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, 16.823 dintre acestea fiind  admise. Din disponibiliățile existente, au fost făcute plăți până la numărul RUE (numărul de ordine în funcție de momentul transmiterii aplicației)  9.633. Conform comunicatului oficial, în urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea ministerului este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000 (n.r. fonduri-structurale.ro a solicitat MEAT să clarifice dacă este corectă informația privind ajungerea cu plățile la RUE 17.000 sau dacă este vorba, de fapt, de acoperirea unui număr de aproximativ 17.000 de aplicații, toate cele admise, având în vedere mențiunile de mai sus referitoare la faptul că această mutare de fonduri ar urma să acopere toate cererile de finanțare eligibile).

Reamintim faptul că în cursul săptămânii trecute, doar 20 de contracte noi au fost plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru. Lista cu situația la zi a cererilor de finanțare pe Măsura 2 poate fi consultată aici.

Conform MEAT, Măsura 3 ar urma să fie relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta actuală, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem, se arată în comunicat.

Diana Spătaru

Add comment