Start-Up Zone

Cum poti recupera banii dati la consultanti si arhitecti dupa anularea Masurii 3 – Investitii

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul Romaniei a anulat astazi, prin ordonanta de urgenta Masura 3 – Granturile pentru Investitii (50.000 – 200.000 euro nerambursabili), lasand cu ochii in soare peste 27.000 de antreprenori care au cheltuit sume imense de bani si au platit firme de consultanta, arhitecti, firme de constructii samd in procesul de aplicare.

Ministrul Economiei a anuntat ca va fi lansat alt program similar, pentru cei interesati, din fonduri REACT EU, dar nu a anuntat nicio data de lansare sau implementare pentru acest program. Antreprenorii se tem ca aceasta promisiune va fi incalcata la fel cum au fost incalcate si promisiunile repetate ale guvernului de a lansa noul program pentru start-up-uri, STAR-TECH INOVATION, continuatorul START-UP NATION.

Aceasta situatie, in care un guvernul anuleaza un concurs de proiecte organizat de institutiile proprii, fara sa ii despagubeasca pe aplicantii care au efectuat numeroase cheltuieli pentru a aplica, este unica in istoria recenta a Romaniei si afecteaza grav credibilitatea Guvernului Romaniei in ochii antreprenorilor romani si investitiorilor straini.

George Velcea, avocat in Baroul Bucuresti, specializat in drept comercial si cel al fondurilor europene, a publicat pe pagina sa, o postare prin care le arata antreprenorilor care au aplicat la Masura 3, cum isi pot recupera banii pe care i-au achitat catre firmele de consultanta, de arhitectura, constructii si altele, pentru a putea aplica in cadrul Masurii 3.
Redam postarea integrala a avocatului George Velcea, pe pagina sa de facebook:

???????????? ?? ??????????? ???????? ? ???????????? ????????? ?????? ???????? ??????? ? – ???????? ?????? ??????????.

? Guvernul Romaniei a modificat (astazi, 09.06.2021) OUG 130/2020, care reglementa ?????? ? – ?????????? ?????? ??????????, ??????? ??????? ?????????,???? ???? ????? ?? ????? ?? ??????? ?????? ????????? ???????? ????? ??.??? – ???.??? ???? nerambursabili.

Pentru a depune aplicatiile (proiectele), ???? ????? ?? ????????? ?? ???????? ??? ????? ??????????: au platit firme de consultanta pentru depunere, au platit arhitecti pentru proiectele de arhitectura, studii de fezabilitate, firme de constructii pentru devize etc.

Prin lansarea apelului de proiecte in cadrul Masurii 3 – Granturi pentru investitii (program reglementat de OUG 130/2020), administratorul schemei de ajutor de stat, ?????????? ?????????, ? ?????? ? ?????? ?????? ??????????? ?????????? ?? ????? ???????. In urma lansarii ofertei de catre minister, cele 27736 de societati au angajat multiple cheltuieli, ???? ?-?? ??????????? ?? ?????????? ?????????, ?? ???? ???????? ???????????.

⚠️ Se intrunesc in aceasta situatie, conditiile atragerii ??????????? ?????? ?????????? ? ????????????????? ??????? ?? ?????? ?? ????. In momentul in care Ministerul Economiei a lansat apelul de proiecte, avea obligatia legala sa finalizeze si implementeze acest program.
In momentul in care, ministerul a anulat acest concurs organizat prin structurile proprii, ? ??????????? ????? ?? ????????? ???? ?? ??????? ?????????? ?? ??? ?????? ????????? ?? ? ?? ?????????. Conform Noului Cod Civil, autorul prejudiciului (in cazul nostru Ministerul Economiei si Guvernul Romaniei) răspunde pentru cea mai uşoară culpă si este obligat sa il repare.

Pentru a aplica in cadrul oricarui alt concurs de proiecte, aplicantii vor trebui sa semneze alte contracte si sa efectueze alte cheltuieli.

✅?????? ?-?? ???????? ???????????? ?????? ?? ????????? ?? ?????? ??????? ? – ???????? ?????? ?????????? (??.???-???.??? ????), ??????? ???? ?? ??????? ??????? ?? ????????? ?? ???????? ?????????? ????????? (administratorul schemei de ajutor de stat) si sa solicite repunerea in situatia anterioara aplicarii, adica repararea prejudiciilor suferite, prin acordarea despagubirilor egale cu cheltuielile efectuate.

Toate cele 27736 de societati care au aplicat, pot sa actioneze in instanta Ministerul Economiei, intrucat evaluarea aplicatiilor nu s-a efectuat, dar toti aplicantii au suferit prejudicii materiale.

✅ ?? ?????? ??????????, ?????????? ??? ???????? ?? ?????????? ????????? ?? ?????? ?? ???????????? ?? ???????? (onorariul avocatului, taxa de timbru etc). Dupa castigarea proceselor, aplicantii pot sa primeasca si sumele aferente cheltuielilor de judecata, alaturi de cheltuielile efectuate pentru aplicarea in cadrul masurii 3.

Pentru a veni inca o data in sprijinul antreprenorilor, redactia START-UP ZONE, ii poate pune in legatura, pe cei interesati sa actioneze in instanta Ministerul Economiei, pentru a se organiza si sincroniza, in acest sens.
De altfel, le poate face astora legatura si cu o echipa de avocati specializati in domeniul proceselor ce implica fonduri europene si guvernamentale.
Daca doriti acest lucru, completati formularul acesta, si veti fi contactat de unul dintre jurnalistii nostri.

startupzone

Add comment