Start-Up Zone

Banii alocați pentru Măsura a 3a vor fi mutați pe Măsura a 2a de către Ministerul Economiei. Antreprenorii care au aplicat la Măsura a 3a sunt revoltați de incompetența implementării ajutoarelor de stat

Ministerul Economiei își bate joc de firmele care au aplicat la Măsura a 3a, astfel încât după ce Măsura a 3a a fost blocată timp de câteva luni pentru “verificarea tentativelor de fraudă”, aceasta arată la fel ca la început, ba chiar este indisponibilă momentan.

După ce antreprenorii au așteptat cu nerăbdare deschiderea Măsurii a 3a Granturi pentru Investiții, 2 luni perioada de depunere și încă 4 luni în timp ce măsura a fost blocată, primesc o veste devastatoare: Măsura a 3a nu o să fie analizată, nu mai are fondurile necesare pentru plăți și aceștia vor trebui să aplice din nou. În plus, nici nu se știe exact în ce perioadă se va redeschide platforma și sub ce criterii de eligibilitate. În mod cert IMM-urile care au aplicat în iarnă la granturi nu vor primi prea curând banii, având în vedere situația curentă.

Măsura 3 – granturi de Investiții va fi cel mai probabil anulată, având în vedere că sumele care trebuiau să fie disponibile pentru aceasta vor fi realocate către Măsura 2. Totuși, Măsura a 3a urmează să fie ulterior relansată cu sume provenite din REACT – EU, arată un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Fondurilor și Investițiilor Europene. Potrivit proiectului menționat, aplicanții la Măsura 3 trebuie să redepună cererea, dacă vor să aibă șansa la fonduri.

Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi.

– arată proiectul de ordonanță al Ministerului Investițiilor.

După ce eforturile și așteptările firmelor care au aplicat la Măsura a 3a au fost spulberate, multe dintre acestea nu vor mai avea încredere în viitor în programele de finanțare disponibile și nici nu vor mai aplica. Totodată, nu sunt ele responsabile pentru incompetența Ministerului Economiei de a implementa fondurile într-o manieră eficientă, cum nu sunt vinovate nici de faptul că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, nu a fost pregătit să preia conducerea Ministerului Economiei și a implementat prost Granturile pentru ajutoarele COVID-19.

În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Potrivit Ministerului Proiectelor Europene, din cauza inexistenței unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depășește alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207.091.094 euro FEDR, conform POC)

Totodată, acesta este un simplu proiect de hotărâre de Guvern, iar la acest moment nu este publicat încă în Monitorul Oficial.

Diana Spătaru

Add comment