România se află în a doua jumătate e a unui clasament global realizat de către Fondul Monetar Internațional în ceea ce privește sprijinul guvernamental direct acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei. Statul român nu acordă cetățenilor cheltuieli avantajoase pentru sănătate, nu susține angajații companiilor cu probleme și a salariilor părinților nevoiți să stea acasă și nici nu sprijină firmele care și-au plătit taxele și impozitele la timp prin intermediul unor compensații, deși România este stat membru al Uniunii Europene și ar trebui să se mențină pe o poziție mai bună.
Fondul Monetar Internațional a realizat o analiză a 191 de state, pe baza datelor de la sfârșitul lunii decembrie. România se află pe locul 124 în lume, o poziție slabă, cu o evoluție negativă față de situația de la mijlocul lunii septembrie, când se afla pe locul 114.
Pe primul loc în lume se află Macao, o regiune administrativă specială a Chinei, urmată, însă, la mică distanță de SUA, cea mai mare economie a lumii, conform informațiilor de pe Profit.ro.
România, cu măsurile directe de la buget de 2,3% din PIB, sub un prag de 2,5% din PIB luat în calcul de FMI, este prezentă în clasament alături de state din Africa și de câteva țări din Asia, relevă date analizate de Profit.ro. În timp ce România nu a prea făcut mare lucru în perioada septembrie-decembrie în timp ce, o serie de țări din Asia au depășit pragul de 2,5% din PIB și au ajuns înainte de România.
Nu este de mirare că România ocupă un loc din a doua jumătate a clasamentului, având în vedere că în contextul pandemiei, singurele ajutoare oferite de stat sunt unele compensații privind șomajul tehnic, ajutoarele de stat pentru firmele care se confruntă cu efectele devastatoare ale crizei COVID-19 lipsesc cu desăvârșire, iar economia țării este din ce în ce mai slabă.
Până și ajutoarele din fonduri europene oferite pentru IMM-urile care au suferit pierderi în contextul crizei COVID-19 au fost gestionate prost, lăsând firmele să moară. Economia României este din ce în ce mai afectată și pe fondul adoptării bugetului pe 2021 în luna martie a anului, deși în majoritatea țărilor a fost adoptat la începutul anului.
Printre măsurile luate de Guvern și încadrate la măsuri fiscale, sprijin direct suportat de buget, se numără cheltuielile pentru sănătate, susținerea angajaților companiilor cu probleme și a salariilor părinților nevoiți să stea acasă, susținerea prin șomaj tehnic a angajaților care își reiau activitatea, bonificațiile acordate firmelor care și-au plătit taxele și impozitele, precum și accelerarea rambursărilor de TVA sau posibilitatea dată firmelor de a amâna plata de taxe și impozite, fără executare sau acumulare de accesorii, până la 25 decembrie.
Guvernul încă nu acordă ajutoare consistente pentru angajați și firme, iar Ministerul Economiei gestionează din ce în ce mai prost situația, provocând reprezentanții mediului privat să îi ceară demisia ministrului economiei, Claudiu Năsui, în repetate rânduri.
Add comment