În ultima perioadă, mediul antreprenorial românesc a început să îl critice tot mai mult pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe fondul lipsei de implicare în redresarea IMM-urilor, după criza COVID-1. Acum, antreprenorii și managerii membri ai organizației Romanian Business Leaders sunt cei care cer guvernanților măsuri rapide și coerente, cu aplicare în decurs de maximum 6-12 luni, pentru ieșirea din criza.
Antreprenorii și managerii membri ai organizației Romanian Business Leaders cred că România are „nevoie urgentă de un masterplan al ieșirii din criză”, care să ofere:
- „Predictibilitate privind măsurile economice, precum și coerență, continuitate și transparență în aplicarea măsurilor de sprijin social și pentru economia aflată în dificultate;
- Măsuri de politică publică care să susțină vaccinarea, dar și comunicare profesionistă, coerentă și susținută pro-vaccinare”.
„De asemenea, considerăm esențială existența unor acțiuni programate, clare, de susținere a capacității sistemului sanitar și criterii mai obiective și mai granulare de impunere și de ridicare a restricțiilor, care să țină cont de gradul de vaccinare, de imunizare, de accesul la testare a populației și care să sprijine repornirea economiei”, mai cere RBL.
„Ca întotdeauna, suntem pregătiți să ajutăm. Suntem alerți, facem analize și propuneri, lucrăm neîncetat. Cerem în schimb, ca și până acum, transparență și predictibilitate”, a spus Dragoș Petrescu, președintele organzizației.
Tot săptămâna aceasta, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a criticat gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse de ministrul Economiei, având în vedere că s-a estimat a fi de 3,5%.
„- Două dintre măsurile analizate au fost realizate parțial, procentul de implementare fiind de 15%
- Măsura acordării de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, cunoscută sub denumirea de măsura 1, 2 și 3 adresată IMM-urilor, este realizată în proporție de 25%, astfel:
- Măsura 1: 59%
- 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite.
- Măsura 2: 17%
- 19.527 solicitări procesate din total 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite.
- Măsura 3: 0% 27.736 de solicitări, niciuna procesată. Program blocat.
Măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată având doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca” – se arată într-un raport CNIPMMR.
„Prin urmare, această lipsă de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5%” – mai afirmă Consiliul IMM.
În urma unui sondaj public efectuat de Asociația Europeana a Tinerilor întreprinzători, ce făcea referire la activitatea ministrului economiei, Claudiu Năsui, s-a constatat că 81,33% dintre antreprenori consideră că ministrul economiei, Claudiu Nasui, ar trebuie sa fie demis de către premierul României, 16,16% dintre antreprenorii respondenți consideră că ministrul economiei nu ar trebui sa fie demis, iar 2,50% nu au dorit sa raspunda la întrebare.
Antreprenorii au raspuns la urmatoarea intrebare: “Avand in vedere blocarea Masurii 3 (investitii), intarzierile inregistrate la masura 2 (capital de lucru), blocarea programului pentru START-up-uri (Star Tech Innovation), blocarea celorlalte programe guvernamentale: Microindustrializare, Comert si Servicii, Internationalizare, Femeia Manager etc, considerati ca premierul Romaniei ar trebui sa il demita pe ministrul ECONOMIEI, Claudiu Nasui?
Astfel, din cei 600 de antreprenori contactati telefonic (in intervalul 15-18 aprilie 2021), 81,33% considera ca ministrul economiei, Claudiu Nasui ar trebuie sa fie demis de catre premierul Romaniei, 16,16% dintre respondenti considera ca ministrul economiei nu ar trebui sa fie demis, iar 2,50% nu au dorit sa raspunda la intrebare.
Acelasi sondaj, referitor la activitatea si demiterea ministrului economiei a fost efectuat si pe cel mai mare grup de facebook, al antreprenorilor interesati de GRANTURILE pentru firmele afectate de COVID-19 si de alte programe cu fonduri nerambursabile, gestionate de Ministerul Economiei, din care fac parte peste 10.000 de antreprenori – GRANTURI pentru IMM-uri -INVESTITII/CAPITAL de lucru-Fonduri nerambursabile.
In urma efectuarii acestui sondaj public, 74,15% considera ca ministrul economiei, Claudiu Nasui, ar trebuie sa fie demis de catre premierul Romaniei, Florin Citu, 22,47% dintre respondenti considera ca ministrul economiei nu ar trebuie sa fie demis, iar 3,37% nu au dorit sa raspunda la intrebare.
„In conditiile in care Romania este pe ultimele locuri din UE, in ceea ce priveste ajutoarele de stat acordate firmelor afectate de pandemie si de restrictiile impuse de autoritati, ministrul economiei, Claudiu Nasui blocheaza si ajutoarele pentru firmele afectate de restrictii, ce provin din fonduri europene, preferand ca Romania sa piarda 550 de milioane de euro, pentru simplul fapt ca domnia sa nu este de acord cu lista de cheltuieli eligibile, stabilita de colegul sau de coalitie, fostul ministru al ECONOMIEI, Virgil Popescu. De altfel, ministrul economiei nu doar ca nu a implementat masurile asumate prin programul de guvernare, dar nici macar nu a initiat absolut nimic pentru a le indeplini”, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.
Și Consiliul de Export al României este profund nemulţumit de activitatea ministrului economiei, Claudiu Năsui, transmițând că a declanşat deja procedura penală împotriva acestuia. Reprezentanţii acestui consiliu îi cer premierului Florin Cîţu să-l demită de urgenţă pe Claudiu Năsui.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susține, de asemenea, demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui, pe baza faptului că gradul de implementare a măsurilor pentru mediul de afaceri.
Atât reprezentanții IMM-urilor, cât și multe dintre organizațiile pentru susținerea antreprenorilor solicită demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui, din cauza lipsei de profesionalism și implicare în gestionarea ajutoarelor pentru firme.
Pe fondul criticilor aduse la adresa acestuia, dar și pe fondul incertitudinii generale a gradului de implementare a ajutoarelor de stat pentru ieșirea IMM-urilor din criza provocată de COVID-19, redacția Start-Up Zone a încercat să îl contacteze pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru a avea un răspuns în ceea ce privește viitorul firmelor afectate de pandemie. Ministrul Economiei nu a răspuns nici de această dată, fapt ce denotă și lipsa inițiativei unui dialog concret dintre acesta și antreprenori.
Tot mai multe organizații patronale îi susțin demiterea, însă acesta nu pare că ar avea de gând să întoarcă balanța în favoarea acestuia prin participarea unui dialog cu reprezentanții IMM-urilor.
Add comment