Start-Up Zone

Ministerul Economiei și Guvernul plasează firmele într-o situație fără precedent: Firmele nu primesc fonduri pentru a-și reveni din scăderea economică cruntă, iar activitatea acestora este restricționată

Toate sălile de fitness, magazinele, precum și alte firme care prestează servicii pentru populație se confruntă cu noi restricții, în condițiile creșterii numărului de infectări cu virusul COVID-19. Restricțiile au fost introduse de autorități prin hotărârea de guvern (HG) 348/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial. În baza acesteia, sâmbătă, Prefectura București a anunțat cum se aplică restricțiile în Capitală.

Măsurile principale adoptate pentru firme sunt:

  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00. Prin excepție, în intervalul orar 21,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. Măsurile nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori. Măsurile nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Excepție: unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori. Măsura nu se aplică în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.
  • În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică înintervalul orar 20,00-5,00 (cu o serie de execepții detaliate mai jos). Pentru deplasarea persoanelor în afara noilor intervale orare permise, firmele pot emite angajaților adeverințe pentru deplasare în scop profesional (Vezi mai jos intervalele orare în care se interzice deplasarea persoanelor, în funcție și de incidența cazurilor COVID).

Firmele se confruntă cu o situație dezastroasă, în contextul în care majoritatea dintre acestea sunt nevoite să își suspende activitatea, având în vedere noile măsuri impuse de Guvern. Multe dintre acestea așteaptă plățile pentru Capital de Lucru, respectiv Investiții, precum și programul HoReCa. Fără acestea, IMM-urile nu pot supraviețui crizei COVID-19. Ministerul Economiei ar trebui să accelereze plățile rapid, pentru a evita situația în care activitatea firmelor care au aplicat pentru Capital de Lucru să fie suspendate.

De asemenea, Guvernul ar trebui să fie mai atent la nevoile IMM-urilor, având în vedere că acestea sunt lăsate să moară. Ministerul Economiei nu accelerează plățile, blochează măsuri care ar trebui să sprijine IMM-urile și amână programe precum HoReCa; Guvernul restricționează activitatea firmelor, lăsându-le pe acestea într-o situație cruntă, care le plasează aproape de faliment. Împreună, atât Ministerul Economiei, cât și Guvernul, distrug IMM-urile naționale și prejudiciază grav economia României.

Redactia

Add comment