Start-Up Zone

IMM-urile sunt lăsate să moară în contextul noilor restricții. Programul HoReCa nu a fost deschis încă

Hotărârea de Guvern HG 348/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial aduce noi modificări pentru sălile de fitness, magazine și alte firme care prestează servicii pentru populație. Firmele sunt lăsate să moară, din nou, având activitatea din ce în ce mai limitată.

Dacă IMM-urile nu primesc urgent ajutor urgent, acestea riscă să fie dizolvate. Noile măsuri ale pandemiei au fost adoptate în contextul în care schema pentru Capital de Lucru încă distribuie puțini bani și schema pentru Investiții este momentan blocată, iar IMM-urile nu au primit fondurile necesare pentru recuperarea acestora din șoc. De asemenea, nici programul HORECA nu pare să fie deschis prea curând, iar firmele nu sunt ajutate în niciun fel de către Guvern.

140 de beneficiari au fost plătiți în ultima săptămână, cu sume totale de 38,3 milioane lei, la Măsura 2, conform datelor oficiale. În săptămâna precedentă doar 19 firme fuseseră plătite.

Hotărârea de Guvern impune următoarele măsuri:

  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00. Prin excepție, în intervalul orar 21:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. Măsurile nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori. Măsurile nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Excepție: unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori. Măsura nu se aplică în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.
  • În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică înintervalul orar 20:00-5:00 (cu o serie de execepții detaliate mai jos). Pentru deplasarea persoanelor în afara noilor intervale orare permise, firmele pot emite angajaților adeverințe pentru deplasare în scop profesional.

Diana Spătaru

Add comment