Start-Up Zone

Fondurile nerambursabile guvernamentale sunt disponibile în țări precum UK, Germania, SUA sau Franța. În România fondurile sunt inexistente

În țări precum UK, Germania, SUA, Franța sau Polonia există fonduri nerambursabile guvernamentale de până la 800.000 de EURO, atât pentru întreprinderi de tip Start-Up, cât și pentru firmele mai vechi, care își doresc să își îmbunătățească activitatea sau să nu fie afectate atât de mult de criza COVID-19. Spre deosebire de acestea, în prezent, în România, nu există fonduri nerambursabile guvernamentale pentru IMM-uri, iar acestea nu sunt protejate de criza COVID-19, riscând să nu supraviețuiască pandemiei.

Fondurile nerambursabile disponibile în UK sunt:

Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS):Ajută start-up-urile cu maximum 150.000 GBP, inclusiv ajutorul de stat acordat în cei trei ani care urmează până la data investiției. Banii trebuie cheltuiți în termen de trei ani de la emiterea acțiunilor.

New Enterprise Allowance: program de Start-up destinat șomerilor care doresc să își înceapă propria afacere, cu ajutorul unei indemnizații săptămânale în valoare de până la 1.274 GBP

Subvenții Adur și Worthing pentru întreprinderi mici: Grantul pentru creșterea întreprinderilor mici este deschis microîntreprinderilor cu până la zece angajați pentru a încuraja creșterea și extinderea economiei locale. Există o subvenție de până la 2.500 de lire sterline, cu o contribuție de finanțare de 50% necesară.

Noul sistem Anglia pentru subvenții mici: Acordă subvenții între 1.000 și 25.000 de lire sterline antreprenorilor care doresc să își dezvolte afacerea.

New England Growing Business Fund: Acordă până la 500.000 GBP întreprinderilor locale care sunt dornice să crească și să creeze noi locuri de muncă. Poate acoperi până la 20% din costurile totale ale proiectului.

În GERMANIA, ajutoarele de stat sunt sub forma schemelor:

Bundesregelung Kleinbeihilfen 2020: Își propune să remedieze dificultățile cu care se confruntă companiile în contextul crizei COVID-19. Ajutorul este de 120.000 EUR pentru companiile din sectorul pescuitului și acvacultura; 100.000 EUR pentru companiile active în producția primară de produse agricole; pentru toate celelalte companii afectate de focarul COVID-19, ajutorul este de 800.000 EURO per companie.

Granturi în numerar GRW: Este un program major de investiții angajat în crearea de locuri de muncă și promovarea dezvoltării economice regionale (Start-Up). Oferă subvenții întreprinderilor din industria prelucrătoare și de servicii pentru a acoperi o proporție (până la maximum 40%) din costuri în faza de înființare.

În SUA, în mod evident, fondurile guvernamentale sunt unele foarte mari:

Planul de relansare economică a Statelor Unite ale Americii în valoare de 1.900 de miliarde de dolari: finanțat prin creșterea substanțială a impozitelor aplicate persoanelor care câștigă peste 400.000 de dolari pe an.

Subvenții federale pentru întreprinderi mici: Agențiile federale distribuie mai multe subvenții întreprinderilor mici din industrii specifice, cum ar fi cercetarea științifică, tehnologia și conservarea.

Concurs de granturi FedEx Small Business: premiu de top de 50.000 USD, împreună cu fonduri pentru servicii de tipărire și afaceri. Concursul s-a redeschis pe 16 februarie. În trecut, a fost deschis afacerilor cu scop lucrativ în funcțiune de cel puțin șase luni, cu nu mai mult de 99 de angajați.

Și în FRANȚA există o multitudine de oportunități pentru fonduri nerambursabile:

Există peste 250 de subvenții și subvenții diferite (adesea denumite „stimulente”, deși acestea sunt strict financiare) disponibile persoanelor fizice pentru înființarea unei întreprinderi personale sau a unei întreprinderi mici în Franța, în special în zonele rurale. Acestea includ subvenții UE, subvenții guvernamentale centrale, subvenții pentru dezvoltare regională, subvenții pentru redistribuire și subvenții de la departamente și comunități locale.

Fondurile din POLONIA se reunesc sub forma:

Programul operațional „Creștere inteligentă” din Polonia: 314,5 milioane de EURO sunt alocate pentru a sprijini companiile mici și mijlocii. Acest lucru, combinat cu fondurile UE deja angajate, ajută la generarea de peste 841 milioane EUR la fondul de rulment al IMM-urilor sub formă de subvenții și instrumente financiare, care reprezintă aproximativ 92% din toți banii alocați întreprinderilor pentru a aborda efectele pandemiei de COVID-19 din Polonia.

Diana Spătaru

Add comment