Start-Up Zone

Micii producători de energie hidro critică dur intenția unor deputați de a majora taxele pe care le plătesc Administrației Apele Române

Micii producători de energie hidro au criticat dur intenția unor deputați de a majora taxele pe care le plătesc Administrației Apele Române. Potrivit unor amendamente depuse de Virgil Popescu, deputat PNL și ministru al energiei, și Tánczos Barna, senator UDMR la un proiect de lege, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, tarifele vor fi stabilite la un nivel fix de 33 lei/MWh, ceea ce ar însemna o creștere cu 55%.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) percepe lunar o taxă de apă centralelor hidroelectrice pentru apa utilizată. Deși centrale hidroelectrice nu consumă apa, folosindu-se doar de tranzitul ei pentru a produce electricitate, producătorii din astfel de unități sunt obligați să plătească apa ca și atunci când ar consuma-o.

Acum, prin aceste amendamente, această taxă ar urma să crească semnificativ. Este vorba despree proiectul de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative și stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii. Camera Deputaților, unde se află acum pentru dezbatere, este camera decizională. Proiectul a ajuns în comisia pentru agricultură, unde a primit raport favorabil cu amendamente admise.

Săptămâna trecută, Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, a criticat dur această inițiativă a parlamentarilor români. Însă nu doar Hidroelectrica este afectată, ci și producătorii de energie micro-hidro. Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) consideră că această taxă pe apă de 33 lei/MWh pentru toți producătorii este neconcurențială și nu ține cont de caracteristicile tehnice ale centralelor, ci doar de Bugetul Venituri-Cheltuieli al Administrației Apele Române.

PATRES cere Camerei Deputaților să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă de 33 lei/MWh și să retransmită Raportul privind modificarea mecanismului de calcul și a cuantumului privind taxa pentru apă turbinată spre reanalizare în Comisia pentru Agricultură.

Organizația patronală spune că nu poate să fie de acord cu modificările propuse la OUG 225/2020, care sunt doar pentru bunăstarea Administrației Naționale Apele Române, cuantumul propus pentru taxa pe apă reprezentând 17% din prețul energiei, conform ROPEX_DAM 2020.

“Atragem atenția că, mai mult, în cazul micilor producători hidro, la costurile cu taxa cu apa turbinată se adăugă alte taxe percepute de Administrația Apelor Române, precum chiria privind albia minoră, căderea asigurată. În final, toate aceste taxe reprezintă 35-40% din cifra de afaceri a unui producător”, se arată într-un comunicat al PATRES.

Organizația va solicita inițiatorilor amendamentelor, să prezinte fundamentele economice prin care s-a stabilit acest cuantum al taxei pe apă, și de asemenea, va transmite o analiză a impactului amendamentelor propuse asupra industriei energiei hidro, cu efecte pe termen mediu și lung.

Diana Spătaru

Add comment