Start-Up Zone

IMM-urile afectate de criza COVID-19 au primit ajutoare de stat aproape inexistente, deși au existat 4 ordonanțe de urgență în acest sens

IMM-urile afectate de criza COVID-19 au primit doar ajutor parțial, aproape inexistent din partea ajutoarelor de stat pentru revenirea la activitate. Cu toate acestea, legislația care se referă la acestea s-a modificat permanent, ajungând la 4 ordonanțe de urgență și o lege. Cea mai nouă OUG este în fază de proiect și va aduce 3 modificări la OUG 130/2020, actul normativ inițial, prin care s-au institut ajutoarele. IMM-urile nu au fost ajutate, deși promisiunile din partea Ministerului Economiei au fost numeroase. În situația actuală, dacă Ministerul Economiei nu acordă măcar banii pentru Granturile pentru Capital de Lucru, atunci au fost acordate doar ajutoarele de stat pentru Microgranturi, care sunt aproape nesemnificative, în valoare de doar 2.000 de euro.

În jur de 17% din volumul ajutoarelor de stat promise IMM-urilor, în campania electorală, s-au plătit până acum, dar ajungem la 4 ordonanțe de urgență pe tema acestor granturi de redresare din criza COVID-19.

Acestea sunt:

  • OUG 130/2020 (publicată în Monitorul Oficial în 6 august 2020) – prin care s-a instituit schema de ajutoare de stat.
  • OUG 174/2020 (16 octombrie 2020) – prin care s-a modificat grila de punctaj la Măsura 3
  • Legea 220/2020 (29 octombrie 2020) prin care s-a modificat OUG inițială 130/2020.
  • OUG 199/2020 (19 noiembrie 2020) – prin care s-a suplimentat bugetul la Măsura 2 și s-a amînat aplicarea unor prevederi din Legea 220/2020.

A patra ordonanță de urgență (și al cincilea act normativ cu putere de lege) care se referă la granturile COVID este acum în stadiu de proiect, în consultare publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Această a patra modificare a OUG 130/2020 a fost invocată de Ministerul Economiei ca fiind necesară pentru a facilita alocarea a 500 de milioane de euro pentru Măsura 2 – să ajungă la restul de beneficiari după numerele RUE 4500-4700, până la finalul cererilor de finațare eligibile.

Conform notei de fundamentare a noului proiect de UUG, „având în vedere prevederile Cadrului temporar, precum si stadiul implementării schemei de ajutor de stat este necesara prelungirea aplicării masurilor de sprijin pana la 31 decembrie 2021”.

Proiectul OUG prevede:

  1. Aplicațiile de la Măsura 2 – granturi de capital de lucru care depășesc valoarea disponibilă rămasă în contractul de finanțare încheiat intre Autoritatea de management a programului Operațional Competitivitate (de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) și Ministerul Economiei, se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, in limita creditelor bugetare aprobate. Prevederea se referă la aplicanții care nu s-au încadrat în bugetul inițial al Măsurii 2, de 350 de milioane de euro.
  2. Ministerul Economiei poate aduce la rambursare  cheltuielile prevăzute mai sus din facilitatea de finanțare REACT-EU, in limita alocării si conform regulilor de eligibilitate ale acesteia.
  3. Ministerul Economiei va putea reloca și mai departe sumele disponibile de la o măsurp la alta ăn cadrul schemei de finanțare COVID, „în funcție de nevoile IMM-urilor și în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor”.

Proiectul de OUG de modificare a OUG 130/2020 trebuie urmează să rămînă în consultare publică 10 zile (începînd din 18 martie) și apoi să fie aprobat de Guvern și oublicat în Monitorul Oficial.

Redactia

Add comment