Antreprenorii cu idei noi de afaceri sau startup-uri se pot înscrie la un accelerator de afaceri specializat pe HoReCa – restaurante, baruri, cafenele. Înscrierea se face într-un program de incubare de 6 săptămâni la capătul căruia vor putea primi granturi și finanțări pentru afacerile lor, în funcție de cât de profitabile sunt acestea.
Robert Agarici, coordonatorul HoReCa Business Accelerator oferă mai multe detalii despre accelerator la Podcastul Antreprenorilor, Episodul 7:
- Ce șanse de supraviețuire au afacerile cu baruri, restaurante, cafenele în primul an de activitate.
- Ce este HoReCa Business Accelerator și cum se desfășoară programul.
- Ce tip de startup-uri, idei de afaceri HoReCa sunt căutate
- Mentori și Ateliere
- Cu ce te ajută practic programul de accelerare. Cât sunt granturile (premiile) și pentru ce se acordă
Primii ani sunt cei mai dificili:
Poate nu îți plac cifrele dar, dacă nu știi la ce te bagi, e bine să ai, totuși, un punct de plecare. Nu vreau să te descurajez, doar te informez:
- 6 din 10 afaceri falimentează în mai puțin de un an; mai exact în primele 9 luni. Și asta fără să pui la socoteală pandemie, restricții, lockdown.
- Dacă ai trecut de primul an, mai reține un procent: 80% o dau în bară în primii cinci ani.
- Datele sunt de la HORA, Organizaţia Patronilor de Hoteluri şi Restaurante din România, deci ia cifrele în serios căci vin de la oameni care știu ce vorbesc.
- Cea mai des întâlnită greșeală a antreprenorului care începe o afacere în HoReCa: planul financiar prost făcut. Asta înseamnă că îți planifici venituri mai mari și cheltuieli mai mici decât în realitate.
- Apropo de exagerat veniturile: în 2019, deci înainte de pandemie, românii erau printre ultimii, în UE, la cheltuielile pentru restaurante, hoteluri respectiv catering, raportat la totalul cheltuielilor unei gospodării.
- Procentele – 5,2% pentru hoteluri, restaurante, respectiv 3,8% pentru catering sunt aproximativ la jumătate față de media UE.
- Deci, dacă modelul tău de reușită cu bar, restaurant, cafenea se inspiră de la spanioli, greci sau chiar italieni, aruncă o privire pe Eurostat pentru că, în realitate, ești cam departe de ei.
- E drept, procentele de mai sus sunt mici, dar asta poate fi o oportunitate care arată că e loc, berechet, de creștere. Îți trebuie deci o idee bună și, mai important, un plan solid.
”Practic 2 din 10 business-uri trec de primii cinci ani de activitate. Trebuie să înțelegem din capul locului că HoReCa este o industrie a pasiunii. Foarte mulți dintre noi s-au gândit măcar o dată în viață să conducă propriul bar, pub, restaurant, cafenea… Mai ales dacă ai câțiva bani puși deoparte și nu știi să scrii cod sau să investești la bursă HoReCa pare, din exterior, o industrie cât de cât accesibilă”, spune Robert Agarici, coordonatorul acceleratorului.
Iei o franciză sau pornești totul de la zero?
O întrebare la care ar fi bine să te gândești pentru că poate face diferența: o șansă în plus de reușită sau bani aruncați pe fereastră.
”Românului lui îi place să fie stăpân pe propria lui tejghea, ca să zic așa. Deși poate că este mai înțelept – dacă nu ai mai avut nicio tangență cu industria ospitalității – să apelezi la o franciză, să te rodezi un pic, nu mulți aleg să facă acest pas și încearcă, din prima, să conducă o afacere de la zero”, constată Robert Agarici.
Tocmai ca să știi mai bine de unde pleci, HoReCa Business Accelerator te invită să afli de la oameni din industrie cam cum stau lucrurile, de unde și cum ai putea începe.
Plus câteva mii de euro de plecare și oferte de finanțare mai consistentă dacă planurile afacerii tale arată convingător pentru investitori interesați. Detaliile găsești în interviul video cu sau dacă citești mai departe…
Cum se desfășoară programul de accelerare
Reține, în primul rând, că înscrierile se fac până pe 15 martie 2021.
Sunt 3 arii mari de interes pentru HoReCa Business Accelerator:
- modele, concepte sau idei de afaceri de servire a mâncării și băuturii (restaurant, bar, cafenea)
- produse noi (patiserie, cofetărie, beri artizanale, ceaiuri, sucuri naturale)
- tehnologie digitală pentru industrie (aplicații, softuri de comenzi, rezervări, gestiune)
Dacă propunerea, conceptul, ideea de afacere e selectată în program, urmează 6 săptămâni de ateliere și mentorat pe diferite teme direct legate de industria ospitalității sau pe subiecte conexe: fiscalitate, legislație, marketing.
”Workshop-urile sunt ținute de unii dintre, spunem noi, cei mai buni profesioniști din industrie. Am reușit, pentru a doua oară consecutiv, să strângem ”crème de la crème” din industrie, CEO de top.
Dau aici doar câteva exemple: vorbim de Dan Isai, CEO Salad Box, Radu Savopol de la Five to Go, Ray Iunius, românul nostru care de zeci de ani i-a pregătit pe managerii industriilor de lux din lume, la prestigioasa școală hotelieră din Lausanne dar și specialiști din industrii conexe și o să amintesc aici pe Dragoș Doroș, fost președinte ANAF, acum partener KPMG, Răzvan Testa partener fondator Țuca Zbârcea și Asociații…
Deci, am reușit și din această zonă industriilor conexe să luăm profesioniști de top care să ne ajute pe partea de legal, finanțe, fiscalitate”, spune Robert Agarici.
- Pe lângă echipele de traineri care vin la ateliere, fiecărei afaceri i se alocă un mentor care va sprijini cu sfaturi antreprenorul pe toată perioada programului.
- La finalul celor șase săptămâni de accelerare urmează un pitch pentru finanțare (n.r. – prezentarea ideii de afaceri).
- La pitch-ul de finanțare, acceleratorul va invita fonduri de investiții active în România și business angels, interesați să investească.
- Nu există un număr fix de afaceri care pot intra în programul de accelerare.
- La ediția HoReCa Business Accelerator 2020 au fost multe idei de afaceri în domeniul tehnologiei dar cele mai multe propuneri selectate în program au fost cele de produse noi, ”made in Romania”.
”Investițiile pleacă de la câteva zeci de mii de euro dar pot depăși chiar 100.000 de euro. Prima ediție a acceleratorului a strâns oferte de finanțare în valoare totală de 410.000 de euro; unele s-au și concretizat altele nu, iar în alte cazuri discuțiile încă se poartă.
La prima ediție, cea mai mare parte din antreprenorii înscriși în accelerator aveau deja afaceri pornite. Am acceptat 11 afaceri, 10 au și absolvit iar 4 sau 5 au și primit oferte de finanțare ”, explică Robert Agarici.
Premii sub formă de granturi pentru antreprenori:
- 3 grant-uri de câte 5000 de euro pentru digitalizarea afacerilor
- 1 grant de 2000 de euro pentru cel mai bun pitch de finanțare
- Totalul granturilor: 17.000 de euro
Calendarul HoReCa Business Accelerator 2021
15 Martie 2021: Termen limită pentru înscrieri
15 – 19 Martie 2021: Selecția afacerilor înscrise
22 Martie – 30 Aprilie 2021: Boot Camp (ateliere, mentorat)
7 Mai 2021: Finalul programului de accelerare
10 Mai 2021: Pitching Day (prezentările afacerilor, pentru finanțare)
Add comment