Start-Up Zone

Programul Start-Up Nation blocat de PNL, USR- Plus și UDMR, in Parlament

Parlamentarii PNL, USR- Plus și UDMR au votat împotriva amendamendamentului propus de PSD, care garanta continuarea celui mai așteptat program în rândul antreprenorilor, Start-Up Nation, stârnind numeroase nemulțumiri atât pe scena politică, cât și din partea antreprenorilor.

Una dintre contestațiile primite de pe scena politică a refuzului continuării programului vine din partea senatorului Ștefan Radu Oprea, care declară pe contul lui de Facebook: “Start-Up Nation nu va mai exista❗ Parlamentarii puterii PNL, USR-Plus și UDMR au votat contra amendamentului propus de PSD care permitea continuarea programului Star-Up Nation. Lipsesc astăzi 250 de milioane lei pentru finalizarea plăților din ediția a doua a SUN și nu există niciun leu pentru ediția a treia. Adio Start-Up Nation! Programul de promovare a exporturilor este în aceiași situație. Nu există finanțare pentru continuarea acestuia în 2021. Amendamentul PSD a fost respins de către aceiași majoritate toxică. #adioSUN#adioPPE

“Am venit să îl ajut pe domnul Cîțu să citească și să înțeleagă propriul program de guvernare. Citez de la pagina 35 din programul Dvs. de guvernare. E al Dvs., l-ați votat: “PPE, programul pentru promovare la export pentru 2021, împreună cu Mediul de Afaceri prin parteneriat ce funcționează în cadrul Consiliului de Export este prevăzut un program care cuprinde participarea României la peste 80 de evenimente de promovare internațională”. Asta ați spus și asta ați votat! Și acum, vă ajut, “se majorează creditele de angajament cu suma de 75.000 mii de lei și creditele bugetare cu suma de 55.000 de lei. Sursa de finanțare, prin distribuirea fondurilor din bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Nu afectăm deloc deficitul sau altceva.”

“Ultimul amendament, Start-Up Nation, este un program PSD care a fost transformat în poveste de succes de către antreprenorii din România. Vă dau cel puțin 3 motive pentru care ar trebui votat astăzi:

  1. Mărește baza de impozitare, vor crește veniturile la bugetul de stat. Dar asta nu vă interesează, am văzut în Legea Bugetului. Mă căutați cu toții (…) când eram la putere și Dvs în opoziție pentru Start-Up Nation, acum nu vă mai place.
  2. Al doilea motiv pentru care ar trebui să votați este faptul că respectați o lege pe care, de asemenea, Dvs. ați votat-o și este ediția a 3a Start-Up Nation.
  3. Al treilea motiv și poate cel mai important ar fi legat de viitorul tinerilor antreprenori care trebuie să rămână aici, în România, pentru că cel mai mare pericol pe care îl avem astăzi este depopularea țării și fără Start-Up Nation, fără programele de sprijinire a natalității și celelalte programe vor pleca.
    AMENDAMENT: Se propune suplimentarea creditelor de angajament cu suma de 2 miliarde de lei pentru programului Start-Up Nation. Se propune suplimentarea creditelor bugetare cu 250 de milioane de lei, restanțe pentru plata proiectelor implementate în programele anterioare.”

Din păcate, continuarea celui mai așteptat program în rândul antreprenorilor, Start-Up Nation, este în acest moment doar o iluzie. Programul Start-Up Nation trebuia să fie deschis încă din anul 2020, însă acesta a fost amânat de atâtea ori până când a fost înlăturat de tot de pe agenda politică.

Reamintim că START-UP NATION, lansat pentru prima dată în 2017, a fost cel mai mare program național de Start-up-uri din Romania, in urma căruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere si au creat peste 64.000 locuri de munca. In doar 2 ani de monitorizare, firmele ce au primit finanțarea, vor genera prin taxele si impozitele plătite de firme pentru salarii sau pe profit la bugetul de stat cel puțin 200% din valoarea finanțării primite.

Obiectivul principal al Programului îl constituie stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piață muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative. Programul se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

Programul a fost inițiat de către Florin Jianu, fost ministru al Antreprenoriatului, care l-a introdus în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu la începutul anului 2017. Până în acest moment s-au desfășurat două ediții, România Start-up Nation 2017-2018, România Start-up Nation 20182019. Din păcate, programul Start-Up Nation 2020 a rămas doar la nivel de promisiune, iar Start-Up Nation 2021 a fost anulat odată cu opoziția PNL, USR- Plus și UDMR la amendamenul PSD pentru continuarea programului.

De asemenea, pe lângă opoziția vehementă a PNL pentru demararea proiectului Start-Up Nation, aceștia nu susțin și nu o să realizeze nici alte programe de tipul Start-Up pentru a încuraja antreprenoriatul în România. Criza resimțită de pandemia COVID-19 putea fi depășită mai ușor dacă se realizau programe de tip Start-Up, având în vedere că aceste programe creează locuri noi de muncă, atât de căutate în această perioadă.

Redactia

Add comment