Start-Up Zone

Florin Cîțu: Ce se întâmplă în continuare cu M1, M2, M3

Premierul Florin Cîțu a fost prezent joi la Consiliul Național al IMM-urilor, unde a explicat ce planuri are Guvernul cu Măsura 3, precum și cu plățile din Măsura 1 și Măsura 2. Cîțu a menționat că intenționează să elimine din program firmele care au optat pentru cheltuieli cu spații imobiliare.

„Cred că a fost o interpretare mai largă a ceea ce noi am spus în acea măsură. Când am vorbit de spații de producție, nu se gândea nimeni la imobiliare. Asta e interpretarea noastră. Asta este. E adevărat că nu poți să știi întotdeauna cum e folosit în partea cealaltă. E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt acum este să eliminăm acele proiecte din Măsura 3 care sunt legate de imobiliar și să putem merge mai departe. E o discuție pe care o să o am cu ministrul Economiei. Ar fi păcat să nu mergem mai departe. Toată problema a fost la modul de interpretare a ordonanței de urgență. Noi vorbeam de spații de producție, dar producția are un sens mai larg, depunde de cine și cum interpretează. Deci acolo încercăm să găsim cât mai rapid o soluție ca să meargă programul” – a declarat prim-ministrul.

Reamintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că refuză să finanțeze cheltuieli cu imobiliarele prin Măsura 3. El a sesizat procurorii DNA, acuzând posibile scurgeri de informații privind procentul de cofinanțare din proiectele înscrise în Măsura 3, în ultimele zile ale sesiunii de depunere. De asemenea, premierul a trimis Corpul de control la Ministerul Economiei.

Revenind la schema de ajutoare de stat COVID, premierul a dat asigurări că la Măsura 1 – Microgranturi de câte 2.000 de euro și Măsura 2 – Capital de Lucru de 2.000-150.000 de euro plățile vor accelera după ce Parlamentul va aproba bugetul de stat pe anul 2021. „Plățile pentru celelalte măsuri vor începe când va fi aprobat bugetul , sper ca săptămâna viitoare să fie aprobat  și vom reveni”.

De asemenea, legat de Programul de promovare a exporturilor, Cîțu a spus că are în vedere finanțarea acestuia, dar cu un filtru de selecție mai strict, pentru firmele care vor să beneficieze de ajutor.

„O să vorbesc cu ministrul Economiei să vedem cum găsim o soluție. E posibil să fie alocate credite de angajament până în vară. Dacă vor exista astfel de proiecte, ele vor putea fi contractate și apoi finanțate. Dar vom umbla și la filtru. Poate că la modul în care au fost făcute aceste târguri, expoziții trebuie puțin modificat filtrul să ne asigurăm cum sunt targetate și banii să nu fie cheltuiți degeaba. Vrem să susținem antreprenoriatul român să meargă să exporte, dar noi să ne asigurăm că pentru asta sunt folosiți banii și poate vom crea niște filtre cu o sită mai mică” – a susținut prim-ministrul.

Diana Spătaru

Add comment