Un studiu Sierra Quadrant arată că numărul insolvențelor în sectorul IMM-urilor va atinge un nivel semnificativ. În acest context, principala problemă pentru firme este acumularea și rostogolirea datoriilor acumulate în 2020, an dominat de criza economică și sanitară, mai arată studiul citat. În aceste condiții, este nevoie de intervenția urgentă a Guvernului, afirmă la RFI fostul ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, actual președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. El spune că Executivul ar trebui să ia serios în calcul o amnistie pentru taxele datorate de IMMuri la bugetul de stat. În plus, cel puțin 5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să meargă către acces sector, dacă vrem să relansăm economia, spune Florin Jianu.
2021 va fi anul în care multe companii, în special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite să găsească soluții pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut. Potrivit analizei unei firme de consultanță, pentru multe dintre ele, chiar și în condițiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adevărat imposibilă, iar numărul insolvențelor va atinge un nivel semnificativ.
“Multe companii, aflate pe pierdere înainte de criză, au primit un ajutor nesperat. Au ținut afacerea în funcțiune pentru că au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din păcate, în 2021, sprijinul statului se va diminua treptat și se va axa către companiile care au potențial, astfel că din economie vor dispărea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui să își restructureze afacerile’’, mai arată analiza Sierra Quadrant, preluată de startupcafe.ro.
Scăderea numărului dosarelor noi de insolvență, în 2020, cu 12,72% față de anul precedent, de la 6.524 în 2019 la 5.694 în 2020, trebuie pusă, astfel, pe seama facilităților oferite de Guvern și a blocării activității instanțelor. În acest an, potrivit estimărilor companiei, nu este exclus să atingem un nivel al insolvențelor similar cu cel înregistrat în urmă cu 10 ani.
Compania de restructurare a afacerilor estimează că, în total, aproape 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructurării (insolvență, concordat preventiv, faliment, suspendarea activității etc.), pe fondul scăderii sprijinului oferit de stat și accesului dificil la liniile de finanțare bancară.
Florin Jianu: “Guvernul trebuie să ia în calcul o amnistie fiscală pentru firme“
Florin Jianu: Putem caracteriza 2020 drept un an al expectativei. Au fost mai puține IMM-uri care și-au declarat falimentul, insolvența sau suspendarea față de anii anteriori, dar și mai puține IMM-uri care s-au format. În medie cam cu 25% pe ambele componente, pe închiderea, dar și pe formarea de firme. A fost o scădere de ambele părți. De aceea l-am caracterizat drept un an al expectativei. IMM-urile au așteptat să vadă ce se întâmplă cu pandemia.
Reporter: Și dacă 2020 este un an al expectativei. Pe 2021 cum îl vedeți?
FJ: 2021 ar trebui să fie un an al relansării economice și al relansării mediului de afaceri. Dar dacă nu se vor lua măsuri cu privire la capitalul de lucru, la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii… De ce nu începem să discutăm de o amnistie fiscală pentru cei care și-au amânat datoriile anul trecut și care în acest an sunt la fel de afectați și nu pot să plătească acele datorii decât să vedem un val de IMM-uri care se vor închide, care vor falimenta, care își vor suspenda activitatea? Cred că mai bine salvăm aceste IMM-uri. E mai simplu să salvezi locurile de muncă și IMM-urile existente, să le recâștigi competitivitatea, decât să închizi aceste IMM-uri și să trimiți oameni în șomaj.
Rep: La ce s-ar referi această amnistie despre care vorbiți?
FJ: S-ar referi la taxele și impozitele datorate pentru anul trecut și care nu au fost plătite pentru sectoarele care au fost sau sunt în continuare afectate.
Rep: Având în vedere cât de dificilă este stare bugetului nu cred că sunt șanse foarte mari pentru o astfel de amnistie…
FJ: Bugetul nu se construiește pe datoriile anului trecut, ci pe plățile anului curent. Sunt convins că guvernul a luat în calcul o astfel de abordare. Evident că anul trecut bugetul a fost cheltuit. Avem un deficit. S-a desfășurat activitatea și publică și a bugetului de stat fără acele resurse. Nu cred că în acest an, cu un buget care își propune un deficit de 7%, cineva se așteaptă ca acele datorii să fie plătite. Nu în sensul în care încurajăm un astfel de comportament, ci pentru că nu au de unde, nu au resursele necesare și asta relevă și studiul pe care îl avem.
Rep: Una dintre concluzii este că multe companii aflate pe pierdere înainte de criză au primit un ajutor nesperat, au ținut afacerea în funcțiune beneficiind de ajutoarele de la stat. Din 2021 sprijinul statului se va diminua treptat. Asta se afirmă în concluzia studiului. Lucrurile nu par tocmai pozitive pentru 2021.
FJ: Firmele care au primit astfel de ajutoare au primit ajutoare în sensul capitalului de lucru, care înseamnă și taxe și impozite la stat. Ele au putut să își plătească taxele și impozitele la stat prin diverse instrumente, cum au fost măsura 1, măsura 2 ale ministerului economiei sau IMM Invest. Acelea nu sunt cele aflate în dificultate în acest moment. În dificultate sunt cele care poate au aplicat la cele două măsuri și nu au primit bani. Vă reamintesc faptul că din 17.000 de aplicați pe măsura capital de lucru sunt plătiți în acest moment sub 3.000. Foarte puțini în raport cu cei care au solicitat și cu cei au nevoie. Măsura 3, aceea de investiții, iarăși este blocată pe un termen nelimitat pentru că ministrul actual a trimis o sesizare către DNA cu privire la 1.100 de firme. Consecințele sunt că instrumentele europene OLAF, DLAF vor intra în funcțiune și măsura va fi suspendată. Nu vorbim de firmele care au primit un ajutor pentru că acelea au putut să își plătească taxele și impozitele.
Rep: Sunteți președinte al Consiliului național al întreprinderilor private mici și mijlocii din România, domnule Florin Jianu. Ați fost și ministru delegat în acest domeniu. Aveți un mesaj concret pentru guvernul Cîțu?
FJ: Da, sigur că avem un mesaj. Noi am avut întotdeauna mesaje și cu privire la aceste măsuri. Mesajul nostru este acela că trebuie să facem uz imediat de programul național de redresare și reziliență și să ducem către mediul de afaceri cel puțin 5 miliarde de euro în următoarea perioadă tocmai pentru a redresa și a vorbi de o relansare economică.
Add comment