Start-Up Zone

Suspiciuni de conflict de interese: o firmă parteneră cu familia Năsui a aplicat la M3

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit un conflict de interese major. În prezent, Năsui deține 20% din firma Muntenia Global Invest S.A, firmă controlată majoritar de familia sa. Tot la Muntenia Global Invest este acționară cu o cotă mică (0,061%) compania privată Metroul S.A., care a aplicat în luna decembrie pentru un grant de investiții în cadrul Măsurii 3, schema de ajutor de stat pentru afacerile afectate de pandemia de COVID-19 aprobată chiar de Ministerul Economiei, condus în prezent de Năsui (totuși, în momentul în care schema a fost gândită, Ministerul Economiei nu era condus de Năsui.

Conform Ghidului Privind Conflictele de Interese, publicat pe site-ul guvernului (care poate fi consultat AICI), conflictul de interese apare atunci când funcţionarul public are un interes personal care influenţează sau pare să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor sale oficiale cu imparţialitate si obiectivitate. Interesele private ale funcţionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizaţii cu care funcţionarul public a avut relaţii politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi si la orice datorii pe care funcţionarul public le are faţă de persoanele enumerate mai sus.

Aplicația MEEMA a fost pentru același program pentru care ministrul a depus plângere la DNA, anunțând că suspectează fraude, anume Măsura a 3a. 

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, deține, conform celei mai recente declarații de avere publicate în decembrie 2020, acțiuni la Muntenia Global Invest S.A. și Bio Carpatherra SRL. Muntenia Global Invest S.A. este, conform descrierii de pe site-ul propriu, o societate de brokeraj, având drept obiect de activitate intermedierile financiare.  Asociați ai firmei sunt mai mulți membri ai familiei Năsui, inclusiv Claudiu Năsui. Alți trei membri ai familiei Năsui dețin, fiecare în parte, peste 20 de procente din firmă, conform unei surse externe. Numeroase persoane fizice și juridice dețin, în schimb, procente reduse din firmă, printre care și Metroul S.A., cu o participație de 0,061% și 138 părți sociale. 

Conform datelor de pe site-ul imm.gov.ro, firmă parteneră cu familia Năsui în Muntenia Global Invest a aplicat pentru un grant, în cadrul Măsurii 3, pe 4 decembrie 2020, cu aproape trei săptămâni înainte ca Năsui să ajungă ministru.  Metroul S.A. a propus un procent de cofinanțare de 45%.  Povestea plângerii la DNA  Pe 18 februarie, ministrul Năsui anunța că a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție pentru posibile fraude în cadrul programului Măsura 3. 

Claudiu Năsui a acuzat firmele că ar fi obținut informații referitoare la criteriile de acordare a granturilor, în special la procentul de cofinanțare, viciind astfel procesul.  În același timp, Corpul de Control al premierului Florin Cîțu a demarat o investigație privind aceste acuzații.  Reacția autorităților au venit abia după ce primele informații referitoare la suspiciunile de fraudă din cadrul programului au fost publicate în cadrul mai multor publicații, care au arătat că aplicațiile câștigătoare au fost depuse, în proporție covârșitoare, în ultimele două zile pe care firmele le aveau la dispoziție.  Practic, 80% dintre firmele câștigătoare au depus în ultimele două zile, când competitorii lor necâștigători acuză că a existat o scurgere de date, ele aflând care este criteriul câștigător.  Năsui: “Mai transparent de atât nu aș fi putut să fiu” Contactat de Libertatea, Năsui a declarat că nu cunoaște detalii referitoare la activitatea Metroul S.A. și nici nu știa că aceasta este parteneră cu el în firma Muntenia Global Invest. 

“Nu știu de ea și nu știam nici că a aplicat, nu știu nici dacă e eligibilă”, a spus Năsui.  Întrebat dacă nu consideră că ar fi intrat într-un potențial conflict de interese, ministrul a răspuns că nu știe.  “Din moment ce habar n-am… Habar n-am despre ea, nu știu cu ce se ocupă, e o firmă care a aplicat și ea, probabil, nu știu dacă e eligibilă, n-am nicio legătură cu ea. Nu știam de ea, nu știu în ce stadiu e aplicația, habar n-am. Sunt 27.000 de firme care au aplicat, vă dați seama. Vreau să fie tratată corect. Eu tot ce am făcut legat de Măsura 3 am făcut public, am o plângere la DNA, totuși. Mai transparent de atât nu cred că aș fi putut să fiu”, a explicat Năsui.  

“Deci nu cunosc această firmă, nu o să intervin pentru această firmă, nu știu ce să vă zic mai mult” – susține Năsui. Ministrul a fost întrebat și dacă mai cunoaște restul acționarilor din firma Muntenia Global Invest S.A, unde este partener și Metroul S.A: “Știu doar că mai este unchiul meu, atâta tot”.  Ulterior, ministrul a revenit cu un telefon, arătând că a verificat aplicația firmei și, din cauza procentului de cofinanțare de 45%, aceasta nu este eligibilă. Conform datelor disponibile până acum, procentul de cofinanțare al firmelor care ar putea beneficia de acest program ar fi în jur de 60%. 

Năsui a publicat astăzi pe Facebook o justificare pentru suspiciunile conflictului de interese: “Azi citesc și mă minunez. O firmă care este acționar 0.061% într-o firmă în care sunt și eu acționar (trecută în declarația de avere din 2016) a aplicat la măsura 3 cu o zi după ce a fost lansată măsura, pe 4 decembrie. Pe 6 decembrie au fost alegerile parlamentare. Pe 24 decembrie am avut prima zi de mandat. Firma nu a aplicat, deci, în ultimele 48 de ore (acolo unde sunt suspiciunile că unele firme au aplicat după ce au văzut date despre dosarele din sistem). În plus, firma nici măcar nu a venit cu o cofinanțare la limita eligibilității (acolo unde iar sunt suspiciunile). Și, în final, firma este complet neeligibilă. Este pe locul 2.174, adică are fix 1.643 de firme înaintea sa până la a fi eligibilă. Nu mai zic că eu am impus transparență pentru tot ce se întâmplă în minister. Atacurile acestea nu mă impresionează. Mafia din sistem este puternică prin influența pe care o are și în politică, și în media. În primele zile din mandat, mi s-a spus ce va urma dacă merg pe linia de a face totul public și de a debranșa mafiile de la banul public. Fiecare ministru are de ales între complicitate cu mafia și liniște sau reformă și scandaluri constante.” – a scris Năsui pe Facebook




Diana Spătaru

Add comment