Start-Up Zone

Factura primită de către societate și achitată de persoană fizică. Ce riscă societatea?

Societatile pot plăti uneori amenzi usturătoare atunci când se încalcă unele proceduri fiscale în ce privește plățile sau emiterea facturilor.

O firmă emite o factură fiscală pe o societate comercială SRL, însă această factură se dorește a fi achitată cu cardul personal al unei persoane fizice (nu card de firmă) care poate să fie sau să nu fie angajată a acelei societăți.

Vom stabili dacă trebuie emis și bon fiscal pentru această încasare având în vedere că plata se face cu un card persoană fizică.

Având în vedere faptul că această livrare de bunuri/prestare de servicii nu se încasează direct, cu numerar, și nici nu este o livrare de bunuri/prestare de servicii către persoane fizice, considerăm faptul că nu este obligatorie utilizarea casei de marcat fiscale, pentru că nu sunt aplicabile prevederile de la art. 1 din OUG 28/1999 privind casele de marcat fiscale.

În acest caz, documentul ce atestă încasarea facturii este extrasul de cont, emis de banca societății dvs., unde au fost înregistrate sumele achitate de pe cardul bancar. Chiar dacă nu este o activitate foarte des întâlnită, plata unei facturi poate fi făcută de un terț, mai ales când acel terț reprezintă sau are dreptul să reprezinte un creditor.

Din punct de vedere juridic, plata este valabilă, iar instrumentul este reglementat de Codul civil sub noțiunea de plată făcută de un terț.

Codul civil mai prevede și faptul că se necesită un acord de voință al tuturor celor 3 părți implicate, și fiecare dintre părți să aibă capacitatea juridică și discernământ în aceste activități.

Astfel, noi va recomandăm să acceptați aceste plăti, iar că maximă măsură de siguranță, să întocmiți un înscris prin care plătitorul facturilor să menționeze că este de acord cu plata acestora în numele societății și că nu va solicita restituirea sumelor.

Răspuns oferit de specialiștii www.portalcontabilitate.ro

Redactia

Add comment