Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, care are în gestiune fonduri europene de sute de miliarde de euro, a îndemnat România să absoarbă fondurile europene din facilitatea React EU, de răspuns la criza COVID-19, pentru a-și îmbunătăți execuția pentru perioada de programare 2014-2020.
Reamintim că din React EU ar trebui finanțate restul de aproape 3.000 de firme rămase admise la finanțare în afara bugetului disponibil, la Măsura 2, precum și Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” (noua Măsură 3”).
„Aveți la dispoziție fondurile React EU, puteți termina execuția fondurilor din cadrul financiar 2014-2020, deci aveți o grămadă de bani la dispoziție, hai să ne concentrăm asupra obiectivelor și asupra utilizării cât mai bune a acestor bani! (…) Mai avem lucruri de făcut în privința Cadrului financiar 2014-2020. Prin intermediul facilității React EU, toate țările și-au îmbunătățit execuția, România are de făcut progrese acolo. Deci sperăm că va fi o grăbire a acestei execuții și sperăm ca până la finalul anului 2023 să fie terminate toate proiectele. Suntem foarte atenți la România, pentru că este important să ranforseze capacitatea mașinăriei și managementului fondurilor și să termine toate proiectele începute și pentru care alocarea de fonduri a fost deja decisă și noi am livrat-o” – a spus comisarul european Ferreira
În Cadrul financiar 2014-2020, care se va încheia la finalul anului 2023, România nu stă foarte bine. La toate categoriile de fonduri europene structurale și de investiții (FESI), incluzând aici și banii de dezvoltare rurală sau de programe de pescuit, România a atras până la 1 octombrie 2021 suma de 18,2 miliarde de euro, adică o rată de absorbție de 52,61%, cu tot cu prefinanțările acordate de Comisia Europeană.
Cel mai slab program este programul Operațional Competitivitate, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 673 de milioane de euro atrași, adică 28,28%, rată de absorbție.
Add comment