Start-Up Zone

Ce mai aduce PNRR-ul pentru antreprenori: statul va înfiinţa un fond cu capital de risc împreună cu Banca Europeană de Investiţii, unde statul român va fi acţionar majoritar

Mult discutatul Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va adu­ce în premieră un fond cu capital de risc înfiinţat de statul român în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), acesta fiind unul dintre instrumentele financiare în valoare totală de 2,4 mld. euro pe care le va susţine acest program, a ex­plicat Mirabela Miron, preşedinte al unei firme de consultanta.

„Înfiinţarea fondului de capital de risc se va face de către stat împreună cu BEI, nu vor fi fonduri private, iar statul va fi partea majoritară. Cred că este primul pas pe care statul român îl face în ideea de a dezvolta piaţa de capital şi de a diversifica opţiunile financiare şi de finanţare a firmelor“.

Trebuie menţionat că Ministerul Inves­ti­ţiilor şi Proiectelor Europene a vehiculat acest subiect într-o serie de declaraţii de pre­să din luna mai, discutând atunci despre un in­strument dedicat IMM-urilor, de jumătate de miliard de euro, care va implica atât BEI, cât şi Fondul European de Investiţii. Acesta ar face parte din pachetul de 2,4 mld. euro des­tinat instrumentelor financiare în PNRR.

„Pentru mediul privat, cred că cel mai im­portant element pe care îl aduce PNRR-ul este acea parte alocată pentru instrumente financiare, 2,4 mld. euro pe instrumente su­port pentru mediul privat, cercetare, dez­vol­tare, inovare. Sunt garanţii de porto­foliu pen­tru rezilienţă, garanţii de portofoliu pen­tru acţiune climatică, vorbim de fondul de capital de risc şi de mai multe instrumente fi­nan­ciare, inclusiv partea de susţinere a listării IMM-urilor pe bursă“, a adăugat Mirabela Miron.

Ea a ţinut să precizeze că PNRR-ul nu im­plică granturi pentru mediul privat, ci fi­nanţări care se vor derula prin BEI sau prin băn­cile comerciale, în funcţie de valoarea fi­nanţării şi de ce presupune ea. Acestea se vor acorda pe o perioadă de minimum 10 ani, cu o dobândă suvenţionată sau suportată integral de către stat şi cu garanţii acordate de BEI şi de fonduri de garantare.

Sursa: finantare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment