UE va putea începe în iunie procesul istoric de emitere a datoriilor comune pentru a-și finanța planul de redresare menit să depășească consecințele economice ale pandemiei, a anunțat luni seara într-un comunicat Consiliul European, potrivit AFP.
Consiliul European, care reprezintă statele membre, a anunțat că “a primit în mod oficial notificările de aprobare din partea tuturor celor 27, ceea ce permite Comisiei să împrumute în numele UE pe piețele de capital”.
Planul de redresare, denumit “Următoarea generație UE”, “începe mâine (marți)! Uniunea Europeană este acum în măsură să obțină finanțarea necesară”, a salutat prim-ministrul portughez, Antonio Costa, care asigură președinția rotativă a UE din ianuarie .
În total, 672 miliarde de euro în subvenții și împrumuturi vor fi acordate țărilor membre UE, ca parte a unui plan global de redresare de 750 de miliarde de euro. Acest plan este finanțat printr-un recurs comun la împrumut, fără precedent, care întruchipează solidaritatea europeană în fața crizei Covid-19.
“Concret, Comisia lansează procesul de emitere a datoriilor la 1 iunie prin reunirea marilor bănci internaționale și europene, iar emiterea de valori mobiliare va avea loc luna aceasta”, a declarat luni secretarul de stat francez responsabil cu afacerile europene, Clément Beaune, într-un interviu pentru Les Echos.
Suma primei emisiuni de datorii europene va fi “în jur de 10 miliarde de euro”, a spus el, asigurând că “apetitul pieței ar trebui să fie foarte mare și ratele dobânzilor foarte favorabile”.
Parlamentele Austriei și Poloniei au aprobat joi mecanismul comun al datoriilor, permițând încheierea procesului de ratificare.
Punerea în aplicare a planului, încheiată în iulie 2020 după negocieri dificile, a fost adesea criticată pentru încetineala sa. Primele plăți, care urmează să finanțeze proiecte de investiții în tranziția verde și digitală, sunt programate pentru luna iulie viitoare. Acestea vor fi prefinanțări reprezentând 13% din totalul subvențiilor. Plățile vor fi repartizate pe mai mulți ani.
Țările UE au început să își prezinte planurile naționale de investiții asociate reformelor structurale la Bruxelles la sfârșitul lunii aprilie, pentru a solicita finanțare. Douăzeci și două de state din 27 și-au prezentat deja proiectul Comisiei, care are la dispoziție două luni pentru a le examina și aproba. Consiliul European, care reprezintă statele membre, va avea apoi o lună pentru a da undă verde.
Spania și Italia ar trebui să fie principalii beneficiari cu aproape 70 de miliarde de euro fiecare, înaintea Franței (aproape 40 de miliarde).
Banii ar trebui folosiți pentru finanțarea renovării termice a clădirilor, a proiectelor feroviare, a stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, a rețelelor de telecomunicații de mare viteză sau chiar a infrastructurilor de stocare a datelor.
Ursula von der Leyen anunță că a primit PNRR-ul României / 22 de state au transmis până acum documentul
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a anunțat luni seara, într-un mesaj pe Twitter, că executivul european a primit oficial Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.
“Am primit PNRR-ul României: include reforme & investiții ptr. sprijinirea tranziției verde & digitale, “creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile ptr. generația viitoare. #NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil ptr. România”, a anunțat președinta CE în mesajul pe Twitter.
Mesajul e însoțit de comunicatul oficial al Comisiei Europene, care anunță că primirea PNRR-ul României.
“Comisia a primit astăzi un Plan oficial de Redresare şi Rezilienţă din partea României. Acest plan stabileşte reformele şi proiectele de investiţii publice pe care România intenţionează să le implementeze cu sprijinul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă”, se arată în comunicat.
Comisia Europeană mai precizează că a primit până acum planurile de redresare și reziliență din partea a 22 dintre cele 27 de state membre UE: Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.
Add comment