Industria ospitalității susține că măsurile de relaxare prezentate de autorități lasă loc doar de presupuneri și speranțe. Astfel, antreprenorii din domeniu cer deconectarea HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021, precum și deblocarea Măsurii a 2a și remedierea situației de la Măsura a 3a. Ministerul Economiei și Guvernul ar trebui să înceapă să prioritizeze nevoile industriei HoReCa, astfel încât acestea să își revină din șocul pandemiei.
Industria HoReCa are nevoie în continuare de sprijin economic pentru a depăși pierderile majore din timpul crizei COVID-19, mai exact de deblocarea Măsurii 2 și de remedierea situației de la Măsura a 3a, având în vedere că multe dintre firmele din domeniu au aplicat la cele două linii de finanțare.
Multe dintre hotelurile și restaurantele afectate de pandemie așteaptă cu nerăbdare alocarea fondurilor de pe cele două măsuri Capital de Lucru și Investiții, precum și noul program HoReCa. Fără ajutor financiar din partea Ministerului Economiei și al Guvernului, firmele din domeniu nu își pot reveni din șocul pandemiei, având în vedere că au suferit cele mai multe pierderi.
Industria HoReCa solicită Guvenului noi măsuri pentru sprijinirea acestora în lupa contra pandmiei, precum:
1. Guvernul să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa
2. Deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel
3. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent
4. Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HORECA
5. Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022
6. Reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5% (De precizat că acum este 5% la restaurant n.r.)
7. Rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA
8. Deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 3
9. Amânarea ratelor la credite
10. Regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite.
De-a lungul acestor luni, industriei ospitalității i-au fost mereu promise ajutoare financiare eficiente– așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate.
– se arată într-un comunicat al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO).
Membrii Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii semnalează faptul că “au ajuns, astfel, să fie hărțuiți de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-și plăti furnizorii”
Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa
– semnalează membrii Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţi.
Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii solicită Guvernului României să ia exemplul altor țări din Europa, unde a existat un plan calendaristic respectat pentru ajutoarele financiare și un altul pentru restricții și relaxări.
Condițiile puse, atât public cât și la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinați pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situația în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinați sunt pedepsiți laolaltă cu cei nevaccinați”
– afirmă Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii.
Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural înseamnă, de fapt, condiții mai restrictive de desfășurare a evenimentelor atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare agreate de INSP și de Ministerul Sănătății.
Industria HoReCa nu ar trebui să fie pedepsită pentru incompetența Ministerului Economiei de a gestiona ajutoarele de stat din partea Uniunii Europene din lupta împotriva crizei COVID-19. Aceștia au nevoie rapid de ajutor financiar și legislativ pentru a-și continua activitatea în continuare.
Add comment