Estimările Comisiei Europene, publicate miercuri, arată că datoria publică a României va depăși jumătate din produsul intern brut în anul 2022, în creștere mare ca procent din PIB față de nivelul de dinainte de pandemia COVID-19.
În România, nevoile de finanțare sunt acoperite din împrumuturi ale statului, în condițiile în care încasările din taxe nu reușesc să acopere necesarul. CE preconizează că nivelul datoriei publice va crește până la 46,2% din PIB-ul României în anul 2021 și la 52,7% din PIB în anul 2022, în creștere mare. Înainte de pandemia COVID, în anul 2019 datoria publică a României era de 35,2% din PIB, în condițiile în care produsul intern brut nu suferise scăderile mari care au apărut în criza COVID.
Și în ansamblul UE, datoria publică va atinge un nivel maxim în 2021: 94 % dn PIB, dar din anul 2022 ar urma să scadă usor, la 93 %. Se preconizează că ponderea datoriei în PIB în zona euro va urma aceeași tendință, urmând să crească la 102 % în acest an și apoi să scadă ușor la 101 % în 2022. „Sprijinul public pentru gospodării și întreprinderi a jucat un rol vital în atenuarea impactului pandemiei asupra economiei, dar a condus la creșterea nivelului datoriei statelor membre” – comentează CE.
Add comment