Noua carte electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar pentru cei care o vor folosi va oferi mai multe avantaje, deoarece pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, aceasta va putea integra semnătura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățeanul o va putea încărca opțional, a declarat joi președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.
Octavian Oprea explicat și cum îți va putea fi verificată identitatea într-o viitoare platformă IT centralizată a statului, folosindu-te de un telefon mobil și de cartea electronică de identitate.
- “Astăzi am regăsit în newsfeed discuții numeroase referitoare la cartea de identitate electronică. Pentru claritate și pentru limpezirea unor posibile confuzii, aș vrea să prezint caracteristicile principale și pașii implementării în România ale acestui proiect, care va fi livrat de Ministerul Afacerilor Interne , Romania
- Primo: să lăsăm deoparte conspirațiile – cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă, care însă va oferi puține beneficii și va obliga cetățeanul să se lovească de multe din actualele bariere birocratice.
- Secundo: pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conține un spațiu de stocare cu 2 partiții , asemenea memoriei unui computer: prima partiție (obișnuita partiție C, pentru Windows și Program Files) va avea încărcate datele biometrice ale cetățeanului , iar cea de-a doua partiție (așa-numita D, pentru media) va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățeanul o va putea încărca opțional.
- Tertio: trecând de la hardware la software, identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, “softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.
- Așadar, instituții publice din țară și din întreaga Uniune Europeană vor putea valida identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnatura electronică calificată, pe baza nodului eIDAS. Acest nod va înlocui actualele proceduri și sisteme de verificare ale datelor atasate cărții electronice de identitate obișnuite.
- Al fino: un alt proiect al #ADR va desăvârși utilizarea cărții electronice de identitate. Platforma de identificare digitală #PSCID va fi poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de e-guvernare. Identitatea electronică este fundația oricărei construcții digitale.
- PSCID este în curs de implementare și va funcționa exact ca logarea cu Facebook sau Google. Prin #LogincuPSCID, va fi nevoie de un singur click pentru accesarea oricarui serviciu public de e-guvernare.
- Odată cu implementarea PSCID , cartea electronică de identitate va putea fi folosită pentru autentificarea identității în platforma centralizată de identificare. Procedura de login cu telefonul mobil va fi foarte simplă: în momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu.
- Îmi dau seama că am scris destul de mult, dar lucrurile complexe au nevoie de explicații pe măsură. Altfel, riscăm ca din discuțiile despre digitalizare să rămână vorbe de duh care doar complică înțelegerea unor instrumente și soluții digitale cu un mare grad de complexitate.”, a scris președintele ADR.
Add comment