Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România cere Guvernului să suplimenteze bugetul Măsurii 3 de ajutoare de stat, astfel încât firmele care au obținut 100 de puncte și au cel puțin 30% cofinanțare proprie la investițiile din proiect să obțină granturile de 50.000-200.000 de euro.
„Este vital ca această suplimentăre a alocării bugetare să se realizeze în cel mai scurt timp (implicit semnarea contractelor de finanțare) astfel încât cel puțin aplicanții cu 100 de puncte și minimum 30% rată de cofinanțare asumată să fie capabili să își redreseze activitatea. Această măsură include și realizarea unei liste de rezervă unde să se regasească aplicațiile care au potențial de a primi finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate” – spune Consiliul Național al IMM-urilor.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, afirmă în cadrul conferinței că programul pentru Investiții poate fi considerat ineficient, având în vedere că 80% din firmele care au aplicat a fost cu maximul de puncte. De asemenea, programul nu a reușit să facă o diferențiere intre aplicanți, astfel încât să să arate eficacitatea programului – “Cofinanțarea medie este de 59,23%, adică aproape 60%, deci 40% va oferi statul, 60% cofinanțare din partea celor care au aplicat – o cofinanțare mult prea mare pentru atinge obiectivul acestui program, adică să îi ajute pe cei care au fost închiși prin ordonanțele militare sau a căror activitate a fost afectată indirect. Am făcut o analiză și pe intervalul de cofinanțare între 30% și 45%, un interval de cofinanțare care ar fi fost normal, de altfel, un interval pe care îl întânlim pe toate programele de finanțare, de la POR până la Programul Operațional Competitivitate ș.a.m.d. Pe acest interval avem 60% din firmele care au aplicat. Acesta ar fi fost intervalul normal de cofinanțare pentru ca un astfel de program să își atingă obiectivul”.
Add comment