Start-Up Zone

Guvernul României a aprobat a patra ediție a programului „Start-Up Nation” cu un buget de 450 de milioane de euro

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat ieri , 8 august 2024, că Guvernul României a aprobat Ordonanța pentru implementarea celei de-a patra ediții a programului „Start-Up Nation”. Cu un buget total de aproximativ 450 de milioane de euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, programul vizează sprijinirea IMM-urilor prin alocări financiare nerambursabile de până la 250.000 lei per proiect, acoperind până la 90% din cheltuielile eligibile. O condiție esențială pentru accesarea finanțării este crearea a minimum două locuri de muncă.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui program în debutul ședinței de guvern, menționând că ediția din 2024 aduce două componente distincte: una dedicată tinerilor sub 30 de ani, axată pe formare și dobândirea competențelor antreprenoriale, și una pentru persoanele cu vârste între 30 și 35 de ani, orientată spre dezvoltarea afacerilor

Programul „Start-Up Nation” va fi structurat pe doi piloni principali:

  1. Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor”
    • Cu un buget de 295.750.000 euro, acest pilon este destinat tinerilor sub 30 de ani. Obiectivul său principal este asigurarea accesului la cursuri de formare pentru aproximativ 25.000 de tineri, din care cel puțin 10% vor fi alocate minorității rome.
  2. Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”
    • Acest pilon, cu un buget de 150.435.295 euro, se adresează persoanelor cu vârste între 30 și 35 de ani, precum și celor care au statut de persoană inactivă sau dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă. Se estimează că 4.600 de persoane din regiunile mai puțin dezvoltate vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că platforma pentru cursurile de formare profesională va fi funcțională în cursul lunii septembrie, iar în octombrie vor putea fi depuse proiectele. Programul va fi implementat în două etape: selecția furnizorilor de formare și, ulterior, înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de absolvenții primei etape.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, Ministerul Economiei va elabora și aproba procedura de implementare a programului.

Sursa: MEAT & Guvernul României & SGG

startupzone

Add comment