Start-Up Zone

IMM Invest PLUS 2023: Antreprenorii români vor putea lua finanțări cu dobânzi și comisioane plătite de stat

Antreprenorii români vor putea obține, împrumuturi bancare cu garanții de stat și dobânzi și comisioane subvenționate, prin Programul IMM Invest Plus 2023.

Pentru asta este nevoie, însă, de o ordonanță de urgență, iar Ministerul Finanțelor a emis, în data de 14 decembrie 2022,proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST. Această propunere necesită aprobarea în Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, se va prelungi aplicarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS până la 31 decembrie 2023, iar plafonul total al garanțiilor va crește la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numărul maxim de beneficiari estimați crește astfel de la 24.786 la 26.708.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni.

Sursa: startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment