Start-Up Zone

MDLPA: Începând din 03 ianuarie se pot depune cereri pentru noul program guvernamental privind consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat vineri, 30 decembrie 2022, faptul că va derula în anul 2023, Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit. În acest sens, solicitanții programului pot depune cereri de finanțare începând cu data de 3 ianuarie 2023, ora 10:00. Cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată se vor depune în platforma digitală investitii.mdlpa.ro. Solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca documentele necesare.

Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Potrivit comunicatului oficial, ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

„Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul programului, vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.”, a declarat ministrul.

În vederea consolidării și reabilitării clădirilor, se pot finanța, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute.

Sursa: MDLPA

Redactia START UP ZONE

Add comment