Start-Up Zone

Locuințe sociale. Condiţii pentru a se aplica cota de TVA de 5%

Legea nr. 301 din 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2019 privind acordarea unor facilităţi fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este aplicabilă de la 20.11.2022.

Livrarea de locuințe sociale se facturează cu cota de TVA de 5%. Una dintre condițiile de fond și formă este ca această locuință să poată fi „locuită ca atare” la momentul vânzării.

În unele situații de inspecție fiscală s-a reclasificat cota de TVA aplicabilă din cauza faptului că sintagma „locuibilă ca atare” a fost interpretată personal de echipele de inspecție în sensul că locuința trebuia să aibă anumite dotări neprevăzute în lege să poată fi locuită ca atare.

Legea nr. 301/2022 reglementează definiția oficială a sintagmei „locuită ca atare” și prezintă elementele pe care trebuie să le urmărim și pe care trebuie să le îndeplinească o locuință astfel încât să se aplice cota de TVA de 5%.

Se va aplica cota de TVA de 5% dacă locuința îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  1. Cumpărătorii au acces liber la spațiul de locuit fără să tulbure posesia altor persoane;
  2. Locuința are acces la energie electrică și apă potabilă;
  3. Există sistem de evacuare a apelor uzate și a deșeurilor menajere;
  4. Există cel puțin un spațiu de odihnă;
  5. Există cel puțin un spațiu de pregătire a hranei și un grup sanitar indiferent de nivelul gradului de finisare la data livrării.

SURSA:LEGESTART.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment