Start-Up Zone

Noi reglementări de la ANSVSA pentru stâne! Ce trebuie să știe toți oierii

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a decis să clarifice puțin anumite aspecte în ceea ce privește condițiile de funcționare a stânelor. În acest sens, conducerea instituției a transmis o notă de serviciu către toți reprezentanții din teritoriu, în care specifică foarte clar condițiile minime care trebuie să fie îndeplinite pentru aceste stâne.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a explicat pe scurt aceste noi reglementări și motivația din spatele lor. Iată ce a declarat reprezentantul ANSVSA:

”Actuala echipă de la nivelul ANSVSA este conectată foarte bine la realitatea din teritoriu și ne-am propus să facem câteva chestiuni care să vină în sprijinul micii producții, în sprijinul crescătorilor de animale. La modul concret, având în vedere că la nivel național există o sursă de finanțare pentru astfel de proiecte, am avut foarte multe întrebări vizavi de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească în momentul de față aceste obiective la nivel național. Erau întrebări care necesită în regim de urgență câteva clarificări, astfel încât să se aplice legislația la nivel unitar și să se păstreze acel element de identitate și tradiție a stânelor.

Am avut o discuție cu crescătorii de ovine, reprezentanții unor asociații la nivel național, încercând să stabilim o modalitate foarte clară și simplificată în ceea ce privește condițiile de funcționare. În procesul de relaxare și flexibilizare a legislației, pe care noi l-am pornit, e nevoie să nu impunem condiții generale și specifice în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene, în ceea ce privește caracteristicile constructive ale acestor obiective.

Astfel, este foarte important să se poată realiza în așa-zisa modernizare a stânelor elementele tradiționale: lemn, piatră etc. O altă întrebare a fost legată de sursa de apă. Este cunoscut faptul că o stână, de obicei, se poziționează foarte aproape de un izvor sau o altă sursă de apă. În acest sens, o facilitate minimă pentru a asigura o apă curentă în incinta obiectivului respectiv, fără a fi nevoie de o racordare la o rețea națională de apă, respectiv captarea unui izvor sau dotarea cu un recipient sau rezervor de anumite dimensiuni și aprovizionarea periodică și ritmică.

De altfel, am discutat condițiile și cu reprezentanții crescătorilor de ovine și am emis o notă de serviciu în teritoriu, în care arătăm condițiile minime care trebuie să fie îndeplinite pentru aceste obiective. Din punct de vedere al siguranței alimentelor, regulile de igienă pe care trebuie să le respecte cei care produc brânză sunt foarte importante: igiena personală, igiena echipamentelor, igiena ustensilelor pe care le folosesc. Nu ne-am dori sub nicio formă ca aceste stâne să îmbrace forma unor containere, nu este cazul să mergem în această direcție”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment