Start-Up Zone

Primele date oficiale despre cât de mult au fost afectaţi românii de creşterea ROBOR la peste 8%: peste 100.000 de debitori au optat pentru schimbarea indicelui de referinţă ROBOR în IRCC sau dobândă fixă, au făcut refinanţări, suspendări de rate sau alte măsuri. Din total, peste 81.000 de români au trecut de la ROBOR la IRCC sau dobândă fixă

Peste 26.000 de români au optat în 8 luni pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC la banca creditoare iniţială.

Alţi 1.421 de debitori au cerut schimbarea ROBOR cu dobânda fixă la banca iniţială.

Peste 54.000 de clienţi persoane fizice au refinanţat creditul la altă bancă, în IRCC sau dobândă fixă.

Un număr de 7.649 români au suspendat ratele pe moratoriu legislativ, în timp ce 15.547 persoane fizice au beneficiat de soluţii aplicate de bănci. Creşterea substanţială a indi­celui ROBOR în acest an, peste 8%, în urma înăspririi politicii mone­tare determi­nate de ex­plozia inflaţiei, a mărit tensiu­nea persoanelor fizice şi companiilor care mai au credite cu dobânda variabilă le­gată de acest indice, şi a determinat româ­nii să meargă la bancă şi să solicite diverse măsuri precum schimbarea indicelui de referinţă în IRCC, trecerea la dobândă fixă, refinanţări, suspendări de rate sau alte măsuri.

Concret, peste 100.000 de debitori persoane fizice au optat pentru una dintre aceste măsuri, după cum reiese din datele centralizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Aproximativ 26.177 de debitori per­soane fizice au optat pentru schimbarea indi­celui ROBOR cu IRCC din contrac­tele de credit în primele opt luni ale anului, în cadrul băncilor la care au contractat iniţial împrumutul.

sursa: Ziarul Financiar

Redactia START UP ZONE

Add comment