Start-Up Zone

Termenul de pastrare a statelor de salarii scade la 5 ani. Legea a fost oficializată

Legea nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilităţii nr. 82/1991 va intra în vigoare la 07 iulie 2022. Aceasta reduce perioada de arhivare până la 5 ani, inclusiv pentru statele de salarii.

Potrivit legii, începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligaţia legală de a depune declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani.

Potrivit expunerii de motive, obligativitatea arhivării statelor de salarii pentru o perioadă de 50 de ani este nemotivată şi de natură să aducă costuri suplimentare nejustifîcate pentru arhivarea documentelor financiar-contabile de către societăţi, atât pentru cele care îşi desfăşoară activitatea, cât şi pentru cele radiate, impunându-se adaptarea legislaţiei la contextul practic.

Statisticile arată că în ultimii 30 de ani peste un milion de societăți comerciale au fost radiate în România, numai în 2019 fiind radiate peste 126.000 de societăți.

sursa: legestrat.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment