Start-Up Zone

30.000 hectare de teren agricol de la stat va ajunge la fermieri! Cum poți intra în posesia pământului

Agenția Domeniilor Statului (ADS) se pregătește să pună la dispoziția fermierilor pentru concesiune, în scurt timp, zeci de mii de hectare de teren agricol care se află în proprietatea statului. Informația a fost oferită de directorul general al ADS, George Sava, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Acesta a explicat că atât terenurile libere de contract, cât și cele care erau date în arendă, vor fi scoase la licitație pentru concesiune.

”Vom scoate la concesiune terenurile care erau libere de contract și terenurile care aveau deja contracte de arendă. De ce la concesiune? Arenda la ADS se încheie pe o perioadă nedeterminată, dar care încetează la momentul la care este scoasă la concesiune acea suprafață. Concesiunea înseamnă 20 plus încă 10 ani, astfel că fermierul are posibilitatea să acceseze fonduri europene și să se dezvolte. De aceea, am luat decizia să fie scoase la concesiune aceste terenuri, să nu mai rămână în arendă”, a precizat George Sava pentru AGRO TV.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea despre ce suprafețe este vorba, șeful ADS a explicat că vor fi scoase la licitație aproximativ 30.000 de hectare, dintre care 12.000 de hectare în prima etapă, care ar putea să înceapă la sfârșitul acestei luni.

”Vorbim despre aproape 30.000 de hectare, suprafețe care vor face obiectul concesiunilor. Avem un calendar, într-o primă etapă estimăm undeva la 12.000 de hectare care vor intra în această primă licitație. Suprafețele mari se află în Călărași, în Tulcea, în Constanța, în Giurgiu, vorbim de suprafețe de peste 500-1.000 de hectare, unele dintre ele chiar compacte. Sperăm ca în maximul două săptămâni să fie afișate toate pe site-ul ADS, cu tot ceea ce înseamnă procedura din spatele lor, în așa fel încât spre sfârșitul lunii iulie să avem prima licitație”, a mai subliniat George Sava.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment