Start-Up Zone

„Tineri Lideri pentru Agricultură”, un program național esențial pentru noua generație

Interviu cu Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români

Iunie 2022-Clubul Fermierilor Români organizează anual programul de pregătire ”Tineri Lideri pentru Agricultură”, primul program major național și european care adresează în mod creativ nevoia de a crește atractivitatea pentru agricultură a noii generații. Lansat în 2019, programul a înrolat 105 participanți până în prezent.

Care este scopul Programului? Cine se poate înscrie în program?

Programul pregătește tinerii fermieri pentru succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european și național și asumarea rolului de lider în propria afacere și în comunitate.

Programul se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, absolvenți de facultate, copii ai fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români sau tineri proveniți din familii de fermieri (cu exploatația înregistrată la APIA), dornici să-și dezvolte competențele în managementul afacerii, să crească afacerea familiei și să se implice în comunitate.

Peste 120 de copii de fermieri sunt așteptați să participe la a patra ediție a programului care va debuta în această toamnă, în luna octombrie.

Care este perioada de desfășurare a programului? Ce cursuri sunt cuprinse in program?

Programul se desfășoară pe parcursul a șase luni în perioada octombrie 2022 – martie 2023 Cursurile sunt obligatorii și au loc la București, câte o săptămână pe lună.

Curricula cuprinde cursuri de pregătire în următoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare și vorbire în public; diplomație și protocol; vânzare și tehnici de negociere; marketing în agribusiness; resurse umane; simulare de business; legislativ-juridic; fiscal-audit; tehnologie.

Cursurile sunt interactive, cu activități practice și studii de caz, iar transferul de cunoștințe, metode și concepte se face prin ancorarea lor în afacerea de familie.

Începând cu seria a treia, sub coordonarea specialiștilor din program, tinerii fermieri au elaborat un plan de dezvoltare individuală și un plan de dezvoltare a propriei afaceri.

Care sunt costurile programului şi cine le susține?

Grupul Agricover, în calitate de Partener Principal al programului, continuă sprijinul financiar și pentru seria a patra a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, acoperind integral cheltuielile de școlarizare pentru toți cei 120 de participanți.

Costurile de cazare, masă și transport sunt susținute de fiecare participant la program. Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, am negociat costuri speciale de masă și cazare în locația în care se desfășoară cursurile.

Programul oferă posibilitatea realizării unor stagii de internship. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Într-adevăr, un punct major de interes în cadrul programului îl reprezintă stagiile de internship facilitate de Clubul Fermierilor Români, care se vor derula pe tot parcursul programului.

Astfel, în funcție de interes, participanții se pot înscrie la stagii de internship la Bruxelles (Reprezentanța României la Comisia Europeană; Comisia de Agricultură din Parlamentul European, asociații europene ale fermierilor) sau în România, la instituțiile responsabile din agricultură (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultură din Parlamentul României) sau la companii private mari de tehnologie și inputuri agricole sau utilaje agricole.

Se mai pot face înscrieri în program? Ce trebuie să știe fermierii interesați să aplice?

Înscrierile la ediția 2022-2023 a programului sunt în plină desfășurare și se vor finaliza pe 15 august.

Tinerii care aplică pentru program trec printr-un proces de selecție cu specialiștii Clubului. Interviurile de cunoaștere și prezentare se vor încheia pe 31 august. La sfârșitul fiecărei luni sunt anunțați tinerii selectați să participe la program.

Lista finală a participanților va fi publicată pe 5 septembrie. Cursurile debutează în luna octombrie.

Ce spun participanții din seriile trecute ale programului? Care este părerea lor privind acest proiect?

Toți tinerii fermieri pe care i-am pregătit în cadrul acestui program ne-au impresionat cu energia și entuziasmul lor, cu interesul pentru informații și o puternică dorință de a-și pune în aplicare ideile pe care le au și de a dezvolta afacerile agricole de familie. De asemenea, ne bucură implicarea unora dintre ei în programele și proiectele Clubului Fermierilor Români, creștem o comunitate puternică în jurul Clubului.

În ceea ce privește părerea tinerilor, vă invit să urmăriți ce spun aceștia despre modul în care îi ajută programul în filmele realizate de echipa Clubului pentru fiecare serie.

Seria 2021-2022

La început de program: https://youtu.be/Mn_RN6Un2go

Seria 2020-2021

La început de program: https://youtu.be/XoD-_fYMpbM

La final de program: https://youtu.be/bBDzbu6eArs

Seria 2019-2020

La final de program: https://youtu.be/_vQiaI30e3M

Care sunt partenerii programului?

Programul este dezvoltat împreună cu Fundația Leaders, în calitate de Integrator, și are ca parteneri educaționali companii mari de training din România (Ascendis, Smart Experience, Attitude Training, Sfera Business, Evolutive Consultants Network, alături de specialiști cu experiență în business, afaceri de familie, training și mentoring.

Care este impactul acestei experiențe asupra tinerilor fermieri pregătiţi prin acest program?

Tinerii pe care îi pregătim prin programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” reprezintă motorul schimbării în agricultură. Ne dorim ca ei să inspire și alți tineri să-și dezvolte afaceri în agricultură și, alături de Clubul Fermierilor Români, să se implice în reprezentarea fermierilor în relația cu autoritățile naționale și europene. Scopul nostru este de a transfera responsabilitatea către acești tineri care reprezintă viitorul agriculturii românești și de a-i pregăti cât mai bine pentru asumarea acestei responsabilități.

Cu cât mai mulți fermieri tineri vor fi implicați în afacerile agricole, cu atât anticipăm că va crește gradul de tehnologizare și digitalizare în ferme, va fi aplicată pe scară largă agricultura de precizie  și, într-un timp mai scurt, ne așteptăm că se vor dezvolta afaceri agricole noi. De asemenea, suntem convinși că în acest mod va crește gradul de competitivitate a fermelor din România la nivel european.

Suntem într-o perioadă de tranziție, când asistăm la schimbul de generații în agricultură. Ca asociație, suntem implicați activ în această schimbare și suntem alături de fermieri prin programele și proiectele pe care le implementăm. Unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre, ale Clubului Fermierilor Români, este acest program de educare-formare pentru tinerii fermieri cărora le oferim o experiență unică și o șansă pentru viitor mai bun.

Mai multe informații despre programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” sunt disponibile la link-ul https://cfro.ro/tineri-lideri, iar formularul de înscriere în ediția 2022-2023 poate fi completat online aici: https://cfro.ro/formular-inscriere-tineri-lideri.

Redactia START UP ZONE

Add comment