Start-Up Zone

România, pe primul loc în UE la producția de porumb boabe și floarea soarelui, în 2021

În 2021, România s-a situat pe primul loc între statele UE, atât la suprafața cultivată de porumb și floarea soarelui, cât și la producția realizată, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică și Eurostat. Față de 2020, suprafața cultivată în anul 2021a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume și a crescut la plante uleioase. Producția agricolă vegetală a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe și a scăzut la cartofi și legume.

În anul 2021 s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi. Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%.

Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu, care are o pondere de 38,0% în producția de cereale.

La Leguminoase pentru boabe, producția a crescut față de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creșterii în principal a randamentului la hectar.

În ceea ce privește plantele uleioase, producția a crescut cu 40,2%, iar suprafața cultivată cu 1,0%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) și soia boabe (+7,8%).

Suprafața cultivată de cartofi a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%.

Producția de legume a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate

În 2021, România s-a poziționat pe primul loc în UE, la producția de porumb boabe și floarea soarelui.

La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia. La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.

sursa: economedia.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment