Start-Up Zone

Legea așteptată de toți producătorii români, adoptată în Parlament

Legea practicilor comerciale neloiale, așteptată de ceva vreme de producătorii români, a fost adoptată pe 14 martie 2022, la votul final din Camera Deputaților! Actul normativ a fost adoptat cu 155 de voturi pentru, 46 de voturi împotrivă și 63 de abțineri.

Legea reglementează o serie de practici pe care marii comercianți nu le mai pot pune în practică în relația cu producătorii și fermierii români.

”Mulțumesc colegilor mei care au înțeles importanța acestei legi, mulțumesc producătorilor și asociațiilor de profil, echipei alături de care am lucrat la elaborarea acestui act normativ! Este victoria noastră, a tuturor”, a transmis președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, după încheierea votului.

Odată cu adoptarea acestei legi, ce a avut ca bază Directiva (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, producătorii români ar trebui să aibă parte de un tratament corect și echitabil în negocierile privind vânzarea produselor lor.

Principalele măsuri benefice pentru producătorii autohtoni din această lege sunt:

  • Reglementarea termenelor de plată;
  • Înlăturarea inegalităților și inechităților în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare;
  • Reglementarea sancțiunilor aplicabile autorului încălcării;

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment