Start-Up Zone

Fondurile UE de max. 1 milion Euro pentru firme: Sigur, pe 21 martie, avem call de proiecte la Acțiunea 4.1.1-POC (ministru)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va deschide pe 21 martie 2022, apelul de proiecte pentru Acțiunea 4.1.1-POC, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene de câte 50.000-1 milion de euro pe proiect, pentru investiții, a dat asigurări, marți, ministrul Dan Vîlceanu.

Întrebat de StartupCafe.ro dacă a rămas în picioare data de 21 martie 2022 pentru deschiderea acestui call de proiecte, Vîlceanu a spus: „Sigur, sigur”.

„Sunt depășite toate etapele, în 21 martie avem call de proiecte care va fi deschis până vineri până pe 25 martie, 5 zile. Tot ceea ce scrie în ghid e public, e în dezbatere publică, e publicat, nu s-a schimbat nimic”, a mai spus Vîlceanu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că ar vrea să obțină de la Comisia Europeană o prelungure a schemei de finanțare de la Acțiunea 4.1.1-POC pentru partea de evaluare a proiectelor și de implementare, dar fără să afecteze deschiderea sesiunii de înscrieri care urmează pe 21 martie.

„Singurul lucru pe care l-am făcut, într-adevăr, în ultima perioadă am fost plecat la Bruxelles și am discutat cu doamna Vestager (Margrethe  Vestager  – comisarul european pentru concurență – n.r.) pentru posibilitatea de a prelungi schema de ajutor de stat 4.1.1-POC astfel încât să nu fim noi atât de strânși cu timpul cu evaluarea. Doamna comisar s-a arătat foarte deschisă, i-am trimis toate detaliile să vedem dacă putem prelungi schema. Dacă nu, OK, suntem mai încordați puțin, dar sper să terminăm la tim” – a explicat ministrul Vîlceanu, în conferință de presă.

Bugetul total al apelului de proiecte va fi de aproape 360 milioane euro. Acțiunea 4.1.1-POC a fost creată în ideea de a înlocui vechea Măsură 3 de granturi de investiții pentru firmele afectate de criza COVID. Măsura 3 a fost anulată de fosta guvernare Cîțu, însă Acțiunea 4.1.1-POC, pusă în locul ei, are condiții diferite.

Cei care vor dori să aplice vor avea la dispoziție și o aplicație de scriere de  proiecte, POC Sketch, realizată de startup-ul românesc SMIS.ro. De precizat, însă, că apelul de proiecte 4.1.1-POC este unul dificil, iar aplicația aceasta se adresează mai degrabă consultanților sau antreprenorilor experimentați în implementarea de proiecte pe fonduri nerambursabile. 

sursa: finantare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment