Start-Up Zone

Astăzi la APIA! Start la depunerea Cererilor Unice de Plată pentru campania 2022

Astăzi, 1 martie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dă startul campaniei de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2022. Fermierii români care vor să primească subvențiile pot să depună cererea unică de plată în perioada 01 martie – 16 mai 2022, fără penalități.

Depunerea/primirea cererilor se realizează exclusiv online, prin utilizarea aplicației electronice IPA online. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, reprezentanții APIA au venit cu câteva precizări importante în cel mai recent număr al revistei APIAGRICULTURA:

”Și anul acesta am implementat o serie de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și care să optimizeze procesul de depunere, și anume:

  • din 15 februarie am deschis aplicația IPA Online pentru fermieri astfel încât aceștia au putut să își digitizeze din timp parcelele agricole, în vederea depunerii cererii unice de
    plată;
  • pentru că milităm pentru protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, am decis să nu mai transmitem invitații în format de hârtie. Pentru programare în vederea depunerii cererii, fermierii au fost contactați de funcționarii APIA, telefonic sau prin e-mail;
  • în premieră, fermierii care dețin semnătură electronică au posibilitatea anul acesta să depună cererile de plată semnate în format digital.

La fel ca în anii precedenți, APIA a realizat demersuri pentru ca fermierii să obțină, prin
mijloace electronice (online), adeverințele de la primării privind dreptul de utilizare a terenurilor, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic de la
Oficiile județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie; precum și dovada contului bancar activ de la instituțiile financiare.

Așa cum prevede legislația comunitară și națională, primirea cererilor continuă și după data de 16 mai, pentru încă 25 de zile calendaristice, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă în termenul stabilit.

Dacă întârzierea depășește 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau de plată
este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau sprijin.

Ca în fiecare an, facem apel la fermieri să nu amâne depunerea cererii de plată, să respecte termenul de depunere, astfel încât să evite aplicarea de sancțiuni.”

SURSA: AGRO-TV.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment