Start-Up Zone

NOU! Fonduri pentru achiziția de terenuri prin Rural INVEST!

Guvernul va sprijini fermierii români pentru asigurarea capitalului de lucru, dar și a capitalului destinat achiziției de terenuri agricole, a declarat duminică, într-o conferință de presă, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Acesta a prezentat programul Rural Invest, prin care se acordă garanţii pentru cei care lucrează în domeniul agricol. Potrivit lui Chesnoiu, programul Rural Invest a fost gândit chiar înainte ca PSD să intre la guvernare.

„Programul Rural INVEST este un program de garanţii de stat care va fi implementat de Ministerul Agriculturii în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, în perioada imediat următoare. Se încadrează în sfera celor patru programe pe care noi le-am gândit încă înainte de a intra la guvernare, împreună cu Consiliul Naţional al IMM şi în cazul nostru cu fermierii români, vizează acordarea unor garanţii de stat în valoare de până la 50 la sută din  creditul pe care fermierii îl accesează”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a declarat că programul vizează o paletă largă de fermieri, explicând că și fermierii mici, care nu sunt „bancabili”, vor putea accesa fonduri prin acest program.

„Condiţiile pentru care ei vor aplica vor fi unele cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate astfel încât să poată accesa şi fermierii mici care nu sunt bancabili şi lucrul acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede. Rural INVEST l-am gândit astfel încât să acopere o paletă largă de fermieri”, a declarat Chesnoiu.

Achiziţia de terenuri de către fermieri este un alt obiectiv vizat de programul Rural INVEST.

„O altă măsură vizează achiziţia de terenuri. Pentru că s-a vorbit foarte mult în ultimii ani despre ceea ce se întâmplă cu terenurile agricole. Am reuşit, printr-o lege inițiată de PSD în 2018, să limităm cumva vânzarea de terenuri către fonduri de investiţii speculative, prin acea impozitare de 80 la sută din diferenţa preţului la achiziţie, până în momentul vânzării prin stabilirea unor condiţii de domiciliere pe teritoriul României. Prin Rural INVEST punem la dispoziţie fonduri pentru achiziţia de terenuri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Chesnoiu a mai anunţat că, tot prin programul Rural INVEST, fermierii şi cei din industria alimentară îşi vor putea asigura independenţa energetică.

„Un element central în viziunea noastră despre ceea ce trebuie să se întâmple în agricultura românească este să integrăm producţia primară, cerealele, din sectorul vegetar, în zootehnie, în procesarea acestor materii prime ca să producem valoare adăugată, să nu se mai înregistreze  un dezechilibru între exportul de cereale şi importul de produse finite. Cum putem face asta? În primul rând să ajutăm industria alimentară să se retehnologizeze şi să se automatizeze, de aceea avem schemele de garantare pentru IMM, dar şi pentru marii procesatori care până acum au fost săriţi din aceste scheme de sprijin. Un deziderat pe care l-am pus la punct cu fermierii şi cei din industria alimentară este asigurarea independenţei energetice a fermierilor şi producătorilor români. Prin Rural INVEST le putem asigura cofinanţarea pentru un astfel de program”, a mai declarat Adrian Chesnoiu.

sursa: agro-tv.ro

Redactia

Add comment