Start-Up Zone

Ajutor pentru plata îngrășămintelor? Ce pregătește Ministerul Agriculturii pentru fermieri

Criza de pe piața îngrășămintelor s-a adâncit din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni, după decizia de suspendare a producției Azomureș și a prețurilor din ce în ce mai mari la energie și gaze naturale. În acest context, mulți dintre fermierii români se găsesc în imposibilitatea de a-și cumpăra cantitățile de îngrășăminte de care au nevoie pentru fertilizarea culturilor de anul acesta.

Ministerul Agriculturii caută în continuare soluții de sprijin pentru fermieri, însă până acum nimic concret nu a fost pus pe hârtie, cu atât mai mult cu cât regulamentele europene sunt restrictive în acest sens.

”Neavând bază legală, este foarte complicat să poți prinde în buget sume noi. În momentul în care am creionat bugetul de stat pentru 2022, nu a existat o bază legală strict pentru subvenționarea îngrășămintelor, dar asta nu ne împiedică să lucrăm pentru identificarea unor soluții. În Consiliul de miniștri de la Bruxelles, am ridicat această problemă a fertilizanților; pe 21 februarie vor merge din nou la consiliul AgriFish să avem o discuție cu un răspuns la problemele fermierilor. Cea mai mare dezamăgire punctuală este că la nivel comunitar, toată lumea privește cu îngrijorare situația din sectorul agricol, dar alocări de fonduri suplimentare nu vin.

Lucrez, împreună cu echipa mea de la Minister și cu alți factori din domenii conexe să încercăm să găsim o soluție. Nu pot să promit că o vom găsi, pentru că suntem condiționați de regulamente europene, dar ce pot să le promit fermierilor este că fac tot ce ține de mine”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o emisiune online la Agrointeligența.

Una dintre primele măsuri luate de șeful MADR a fost deblocarea activității comisiei de autorizare a fertilizanților din țările terțe, însă această măsură este departe de a rezolva întreaga problemă de pe piața fertilizanților din România.

”În 25 noiembrie, când am venit la MADR, una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să deblocăm activitatea comisiei care autorizează punerea pe piață a fertilizanților din state terțe. Era suspendată activitatea, n-am înțeles de ce, pentru că se întrevedea o astfel de criză încă din vară. Acum cred că se pun pe piață și alte îngrășăminte și în felul acesta mai domolim puțin penuria”, a mai spus Chesnoiu.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment