Start-Up Zone

Tot ce trebuie să stiți despre programul Casa Verde Fotovoltaice. Cum să vă feriți de capcane!

Programul Casa Verde Fotovoltaice relansat pe 22 decembrie 2021, se bucură de un viu interes în rândul românilor. Întrebările pe această temă sunt, multe, însă am încercat să lămurim cele mai importante aspecte legate de acest program împreună cu Dan Tudose (foto), directorul general al companiei P Plus 2002, cea care deține binecunoscuta platformă e-acumulatori.ro, prin care se distribuie baterii, acumulatori, sisteme fotovoltaice şi soluţii de stocare de energie.

– Domnule director, în codițiile actualei crize energetice, care a condus la o adevărată explozie a facturilor, tot mai mulți români se arată interesați de programul Casa Verde Fotovoltaice. Oamenii vor să știe însă ce presupune mai exact instalarea acestor panouri: ce suprafață trebuie să aibă disponibilă, este nevoie de o anumită dispunere, este necesară o anumită infrastructură?

– Suprafața minimă necesară este de 20 mp și trebuie să fie orientată spre sud, pe acoperiș. În plus, nu mai trebuie decât să existe un contract de furnizare de energie electrică, iar imobilul respective trebuie să fie intabulat.

– Mulți cititori au întrebat dacă aceste panouri fotovoltaice nu se pot monta și la sol, pentru cei care dispun de suficient teren și, eventual, nu au nicio porțiune de acoperiș dispusă spre sud…

– Se poate face și instalare la sol, dar este puțin mai scump, pentru că trebuie adăugată o anumită structură pe care se montează panourile, nu pot fi puse direct pe pământ.

– Ce instalație este necesară pentru a acoperi nevoile de consum de energie electrică ale unei gospodării obișnuite?

– Pentru un sistem fotovoltaic de 4-5 kW, care, timp de nouă luni pe an, asigură aproape tot consumul necesar, cheltuielile se ridică la aproximativ 20.000-25.000 de lei, în medie, iar costurile din partea partea beneficiarului sunt cam de 2.250 de lei.

– Dar dacă cineva vrea să obțină mai mult decât 4-5 kW?

– Suprafața pentru care se primește subvenția din partea statului se limitează la 20 mp, iar un astfel de sistem de panouri poate asigura între 80 și 100% din energia necesară unei gospodării obișnuite, să zicem o locuință de până în 200 mp. Dar dacă nevoile sunt mai mari, se poate mări suprafața acoperită cu panouri fotovoltaice, însă costurile vor fi suportate integral de către beneficiar.

– Dar se pot monta și acumulatori? Ne-au întrebat mulți cititori care se tem că vor livra în rețeaua națională surplusul de energie neconsumată la un preț și vor fi nevoiți să cumpere energie la un preț mai mare, atunci când propriul sistem de panouri fotovoltaice nu le va putea asigura consumul…

– Sigur că se pot monta și acumulatori de energie, dar contra cost, pentru că aceștia nu intră în programul de subvenționare. Trebuie să știți însă că, să sperăm, de la 1 martie, trebuie să apară normele privind compensarea cantitativă, ceea ce înseamnă că ce nu ai consumat ziua din ceea ce ai produs poți consuma noaptea, sau ce nu ai consumat vara, poți consuma iarna. Sigur, 1 martie este termenul preconizat, dar mai depinde și de cât de repede pot aplica distribuitorii de energie acest sistem. Compensarea cantitativă va intra însă în vigoare cât mai curând.

– Cât durează montajul unui astfel de sistem de panouri fotovoltaice?

– Montajul pe acoperiș durează o zi. Montajul la sol, că m-ați întrebat mai devreme să zicem că durează 2-3 zile, pentru că mai este nevoie de adăugarea unei anumite infrastructuri. Mai mult durează actele, apoi, pentru punerea în funcțiune – circa 6 săptămâni… Știți cum se spune: în România, actele te omoară!

– Acum încă suntem la faza de evaluare a dosarelor, dar când credeți că vor începe efectiv montajele pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021?

– Din punctul de vedere al instalatorilor lucrurile sunt simple: în momentul în care am primit validarea unui dosar ne-am și apucat montaj. Dar trebuie să fim realiști. În 2020, cele 26.000 de dosare depuse au fost procesate în 6 luni. La momentul de față vorbim de aproape 46.000 de dosare. Nu știu cât de mult s-a îmbunătățit capacitatea de procesare a dosarelor a celor de la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.r.) cu noul program pe care l-au implementat. Așadar, vă recomand să vă înarmați cu răbdare…

– Domnule director, o ultimă întrebare, foarte importantă: cum să ne ferim de capcane? Că e bine să fim prevăzători…

– Acum, cred că o minimă verificare pe Google a firmei ofertante trebuie să o facă oricine. Dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe oamenii este că NU SE PLĂTEȘTE AVANS! Asta pentru că au mai fost cazuri când așa-zise firme, după ce au încasat avansul, au dispărut ca măgarul în ceață… De asemenea, nu există taxa de rezervare, taxa de procesare; nu se plătește nimic până nu este sistemul montat! Când auziți de astfel de lucruri din partea vreunei firme de instalare a panourilor fotovoltaice, întrerupeți orice legătură cu ei!

SURSA: AGRO-TV.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment