Firmele mici și mijlocii din România vor putea beneficia de sprijin de la stat prin Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, conform unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Mai întâi, Guvernul trebuie să aprobe ordonanța, iar apoi, în termen de două luni, ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu, ar trebui să dea un ordin pentru aprobarea procedurii de implementare a schemei de ajutor de minimis aferentă programului.
Prin această schemă de ajutor de minimis, statul spune că dorște „facilitarea accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii, afectate de criza generată de pandemia COVID-19, în vederea continuării activității, respectiv a menținerii salariaților – o problemă cu mare impact social în această perioadă”.
„Prezentul act normativ se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, având un impact direct pozitiv prin sprijinirea accesului la finanțare, pe fondul necesității reluării și relansării activităților economice ale întreprinderilor afectate de pandemie. Având în vedere că sprijinirea sectorului IMM-urilor reprezintă o prioritate a programului economic – parte componentă semnificativă a Programului de guvernare actual în condițiile în care sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă un contribuitor de importanță strategică la creșterea economică și crearea de locuri de muncă, acesta trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care vizează printre altele, creșterea accesului la finanțare. Totodată, programul ce se va institui pe baza prezentei ordonanțe va produce efecte directe și semnificative asupra numărului, potențialului, performanțelor și sustenabilității unor categorii importante de IMM-uri și a sectorului micilor afaceri în ansamblul său, contribuind, astfel, la asigurarea continuității activității operatorilor economici grav afectați de impactul economic al epidemiei de coronavirus” – susține Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în nota de fundamentare a proiectului său de OUG.
Pentru acest program vor fi folosite sumele rezultate din creditele returnate de antreprenorii care au beneficiat înainte de Programulu Româno-elvețian pentru IMM-uri, un program mai vechi, lansat în 2014. Până la finalul anului 2019, acel program a avut un buget total de 131,8 milioane lei, din care 92,4 milioane de lei au fost contribuție a statului elvețian și aproape 40 de milioane de lei au venit de la CEC.
Sursa: Startupcafe.ro
Add comment