Start-Up Zone

Alte patru programe de finanțare vor deveni operaționale la finalul primului trimestru.

Efectele pozitive pe care programul IMM Invest și subprogramele acestuia le-au avut în economie în 2020 și 2021 i-au determinat pe guvernanți să includă în programul de guvernare alte patru programe de finanțare, care vor deveni operaționale la finalul primului trimestru din an. Cele aproape 25.600 de companii finanțate prin IMM Invest au întors la bugetul de stat 12,9 miliarde de lei în taxe și impozite.

Prin programul IMM Invest, 20.000 de firme au beneficiat de finanțare anul trecut, suma infuzată de bănci depășind 16 miliarde lei, garanția acordată de FNGCIMM ridicându-se la 13 miliarde de lei. Comparativ cu anul 2020, numărul de firme finanțate este însă mai mic, dar sumele acordate atât din partea băncilor, cât și a fondului au crescut. Mai exact, în 2020, 25.700 de IMM-uri au primit finanțare de 15 miliarde de lei, garanția din partea Fondului fiind de 12 miliarde de lei. 

„Din punct de vedere al activității FNGCIMM, anul 2021 reprezintă cel mai bun an că număr de garanții pe care Fondul le-a acordat. Din 24.000 de companii care au solicitat finanțare prin IMM Invest, inclusiv subprogramul AgroInvest, am reușit să finanțăm 20.000 de companii. Cererea a fost mult mai mare, mai ales în ultimul trimestru al anului”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Nancu Dumitru, Director General FNGCIMM. 

În ceea ce privește subprogramul AgroInvest, 3.650 de firme au cerut finanțare de 5 miliarde de lei în 2021, fiind acordate doar 2,7 miliarde de lei, de trei ori mai mult față de bugetul inițial alocat de Guvern, de 1 miliard de lei. 

A fost o rectificare pozitivă și practic se vede efectul multiplicator al instrumentelor financiare, pentru că Guvernul României a răspuns în această perioadă nu prin alocarea de granturi, ci prin aceste instrumente financiare, care îmbină componenta de credit cu componenta nerambursabilă. Aici trebuie să insistăm să vedem ce impact au în economie aceste programe fiscale”, completează Nancu Dumitru.

Anul trecut, cele aproape 25.600 de companii care au primit finanțare prin aceste programe au întors la bugetul de stat un total de 12,9 miliarde de lei în taxe și impozite, 7,7 miliarde de lei fiind contribuțiile CAS și CASS, 3,6 miliarde de lei TVA-ul, iar 1,6 miliarde de lei impozitul pe profit.  

„Este un impact fiscal foarte sustenabil al garanțiilor. 443 de locuri de muncă s-au păstrat prin acest instrument fiscal. FNGCIMM are un sfert din activele totale bancare prin acest garanții. 85% din aceste firme au accesat finanțare pentru capital de lucru, iar 15% pentru investiții”, mai adaugă directorul general.

Mai multe detalii aici

sursa: finantare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment