Start-Up Zone

Ministerul Agriculturii: Se pot depune cereri de finanţare pentru investiţii în exploataţii agricole. Fondurile pentru achiziţia de utilaje, epuizate

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis, joi, că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte în continuare cereri de finanţare pentru proiecte de investiţii în exploataţii agricole, prin submăsura 4.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Suma totală disponibilă, până pe 25 ianuarie 2022, pentru investiţii în exploataţii agricole vegetale şi zootehnice este de 589 de milioane de euro.  

Potrivit datelor MADR, pentru achiziţiile simple de utilaje agricole şi pentru irigaţii, drenaj sau desecare, nu se mai pot depune solicitări de finanţare deoarece fondurile au fost epuizate.   

„Componenta de achiziţii de utilaje agricole de către tinerii fermieri a fost închisă pe 7 decembrie 2021 ca urmare a solicitărilor depuse on-line de către 498 de tineri prin care a fost depăşită suma totală alocată pentru această componentă (fonduri solicitate de 112,6 milioane euro, faţă de o alocare de 75 milioane euro).   

Componenta de achiziţii simple de utilaje agricole şi pentru irigaţii, drenaj sau desecare la nivelul fermei, depunerea s-a închis în 30 noiembrie 2021, ca urmare a depăşirii de aproape trei ori a alocării de 125 de milioane de euro – au fost solicitate 335 de milioane de euro de către 846 de fermieri.”, au explicat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.  

Conform acestora, în momentul de faţă, fermierii mai pot solicita fonduri pentru investiţii în condiţionarea, procesarea şi marketingul în ferma vegetală – exceptând legumicultura şi cartofii (11 milioane de euro disponibili), în ferma zootehnică (81 milioane euro disponibili) şi pentru legume şi cartofi (53 de milioane de euro disponibili).

sursa: adevarul.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment