Start-Up Zone

Fonduri europene disponibile: Continuă înscrierile la câteva finanțări, de 589 milioane euro, pentru fermieri

Fermierii din România se mai pot înscrie, teoretic, până pe 25 ianuarie 2022 la câteva linii de finanțare din cadrul submăsurii 4.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), la care au mai rămas sume necheltuite încă, de 589 milioane euro.

Până pe data de 24 decembrie 2021 se desfășoară etapa a II-a a sesiunii de depunere a proiectelor, în care se pot depune proiectele care au un punctaj egal sau mai mare de 50/ 60 de puncte. Pragurile de calitate lunare pentru fiecare componentă sunt detaliate în Anunțul de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1, disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.

Într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) subliniază că primește în continuare cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR.

Suma totală disponibilă, până pe 25 ianuarie 2022, pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro:

  • investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală – exceptând legumicultura și cartofii (11 milioane de euro disponibili),
  • ferma zootehnică (81 milioane euro disponibili),
  • pentru legume și cartofi (53 de milioane de euro disponibili),
  • 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană,
  • 326 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) la nivel național.
  • pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate, și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – 86 de milioane de euro.

Solicitanţiii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă. Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului, disponibil pe pagina de internet a AFIR.

Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90% din valoarea eligibilă, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Investițiile pentru care se poate aplica majorarea cu câte 20% a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de Agromediu și de Agricutura ecologică, investițiile în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, sau, pentru investițiile colective.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole pot fi consultate gratuit pe www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în pagina dedicată submăsurii 4.1.

Pentru achizițiile simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare NU se mai pot depune solicitări de finanțare deoarece fondurile au fost epuizate.

Componenta de achiziții de utilaje agricole de către tinerii fermieri a fost închisă pe 7 decembrie 2021 ca urmare a solicitărilor depuse on-line de către 498 de tineri prin care a fost depășită suma totală alocată pentru această componentă (fonduri solicitate de 112,6 milioane euro, față de o alocare de 75 milioane euro).

Componenta de achiziții simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare la nivelul fermei, depunerea s-a închis în 30 noiembrie 2021, ca urmare a depășirii de aproape trei ori a alocării de 125 de milioane de euro – au fost solicitate 335 de milioane de euro de către 846 de fermieri.

sursa: startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

1 comment

  • Sunt interesat de o afacere noua cu fonduri nerambursabile si am nevoie de ajutorul unor experti. Va multumesc