Start-Up Zone

Raportul de sinteză anual privind implementarea instrumentelor financiare în 2020: 29 de miliarde de euro pentru IMM-uri

Comisia Europeană a publicat ieri, 2 decembrie 2021, Raportul de sinteză anual privind implementarea instrumentelor financiare în 2020, conform căruia instrumentele financiare au oferit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) europene și altor beneficiari sprijin în valoare totală de 29 de miliarde euro în 2020. Din această sumă, 21,6 miliarde euro (inclusiv 7 miliarde euro pentru capitalul de lucru) din fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) au sprijinit 478.000 de IMM-uri, inclusiv 375.000 de microîntreprinderi.

Instrumentele financiare ca mijloc esențial de atenuare a efectelor economice ale crizei

Instrumentele financiare precum capitalurile proprii și datoriile, garanțiile pentru împrumuturi, capitalul de risc și mecanismele de partajare a riscurilor s-au dovedit a fi o modalitate eficientă de utilizare a resurselor politicii de coeziune, cu atât mai mult în perioade de criză.

Instrumentele financiare din cadrul Fondului european de dezvoltare regională au oferit ajutor sub formă de produse financiare precum împrumuturile, garanțiile și capitalurile proprii. În comparație cu 2019, 365.000 de IMM-uri suplimentare au beneficiat de sprijin prin intermediul instrumentelor financiare, ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de noi IMM-uri pe zi, numărul total al IMM-urilor sprijinite în 2020 fiind de 478.000.

Descarcă raportul

Sursa: Comisia Europeană

Redactia START UP ZONE

Add comment