Start-Up Zone

Noul Program TOMATA – Ce modificări îi cer fermierii lui Adrian Chesnoiu

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat imediat după instalarea sa în fruntea MADR că intenționează să reimplementeze programul Tomata, cu îmbunătățirile de rigoare, începând de anul viitor.

În acest context, legumicultorii au pregătit deja lista cu cerințe pe care vor să le vadă implementate în noul program Tomata, printre care se numără un sprijin financiar mai consistent, precum și introducerea mai multor tipuri de legume pe lista celor eligibile pentru finanțare.

”Am urmărit cu atenție declarațiile pe care le-a făcut până acum noul ministru al agriculturii, mai ales că dânsul vine dintr-un partid politic care a fost părintele programului Tomata. Domnul ministru a declarat că acest program va continua și în 2022. Noi sperăm să fie mult mai îmbunătățit, să mai introducem și alte legume pe lângă cele de acum, poate să ridicăm plafonul pe două tipuri de ajutor, de la 3.000 de euro până la 6.000 de euro, în funcție de tipul de cultură, de perioada când se recoltează, de tipul de sortare/etichetare/ambalare. Am vrea să vină la pachet și cu un sprijin pentru acest lucru, pentru că România încă este deficitară la acest aspect.

Cu siguranță vom începe discuțiile cu domnul ministru atunci când dânsul va dori, vom face și o adresă către Ministerul Agriculturii. Sperăm să fie o discuție până la sfârșitul acestui an. Din declarațiile dânsului am înțeles că se lucrează la foc continuu, iar fermierii vor afla din timp care sunt măsurile de sprijin care vor fi incluse în perioada imediat următoare, precum și condițiile de accesare”, a precizat legumicultorul Ion Păunel în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Reamintim că originalul Program Tomata a fost lansat în 2017 de către ministrul Petre Daea, cu intenția de a stimula cultivarea de tomate și în extrasezon, pentru a reduce deficitul balanței comerciale din acest sector. El a fost modificat ulterior de către ministrul Adrian Oros, pentru a finanța mai multe tipuri de legume, însă cu o valoare financiară mai mică, de numai 2.210 euro/1.000 mp.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment