Start-Up Zone

Schema HoReCa: Pașii care urmează până la plăți

Firmele selectate la finanțare în schema de ajutoare de stat pentru HoReCa ar urma să primească prima tranșă, certă, a sumei cuvenite, în procent de aproximativ 45%, până la 31 decembrie 2021, a declarat, luni, un oficial din Ministerul Economiei.

În schema HoReCa s-au înscris în total 10.185 solicitanți, din care au fost admiși la finanțare 8358 și respinși 1827 de solicitanți. În total, volumul cererilor admise la finanțare este de circa 2,2 miliarde de lei, sensibil diminuate față de volumul cerut de firme, de 2,45 miliarde lei.

Schema HoReCa pașii de urmat și termenele, potrivit lui Liviu Rogojinaru:

  1. „În Schema HoReCa, în ordine cronologică, suntem în stadiul următor: pe 16 și 17 noiembrie au fost trimise notificările către cei care au depus cererile pentru a accesa aceste fonduri. La 25 noiembrie, ora 23.59 este termen limită de depunere a contestației pentru cei care au primit notificare pe 17 noiembrie, iar pentru cei care au primit informarea pe 16 decembrie, termenul de depunere a contestației este 24 noiembrie, ora 23.59.
  2. Apoi, pe 26-27 noiembrie Ministerul Economiei va face pro-rata a doua (recalcularea sumelor în urma contestațiilor, unde e cazul n.r.). Va trimite notificările și va începe contractarea pentru 100% din suma aprobată pentru cei care nu au făcut contestații și nu au alte probleme.
  3. Trebuie știut că din banii pe care îi avem acum, sigur putem plăti în jur de 45% din suma admisă fiecărei firme admise,  în cadrul proiectului. Atât avem, procentual. 1 miliard de lei în total. În momentul în care vor veni și ceilalți bani, sigur după 1 ianuarie, nu știm cu certitudine când pentru că este în funcție de cum se scrie bugetul și așa mai departe. Este o decizie pur politică, la îndemâna noului guvern și sperăm să se ia repede această decizie, ținând cont de faptul că oamenii au nevoie de bani ieri, nu azi.
  4. Mai departe, vor fi încă 10 zile calendaristice pentru semnarea și transmiterea documentelor (contractul semnat n.r.). Aici termenul maxim, ținând cont de zilele libere, este 13 decembrie 2021. Am rugămintea către toată lumea: trimiteți cât mai repede, cum va venit notificarea, trimiteți răspunsurile dvs., să putem și noi să procesăm. Noi am plecat de la premisa că pentru noi, cei care lucrează să se dea aceste fonduri, nu mai avem niciun fel de timp de așteptare. Lucrăm documentele pe măsură ce dvs. trimiteți acceptul dvs. Ajutați-ne ca să vă ajutăm. Cu cât veți trimite mai repede contractele semnate, cu atât mai repede și noi putem să le dăm. Nu contează că sunt zile libere, calculatorul funcționează non-stop. Depindem foarte mult de funcționarea platformei, sperăm să nu avem niciun fel de întreruperi, de bug-uri, STS a făcut o treabă extraordinară, ne-a ajutat foarte mult și până acum nu am avut probleme.
  5. Până pe 17 decembrie 2021, vin banii în contul agențiilor IMM din subordinea Ministerului Economiei, pentru a se face plățile către băncile partenere. Între 17 și 20 decembrie este timpul necesar pentru transferul banilor. 1 miliard de lei vom trimite la bănci, pentru ca acestea să facă plățile către beneficiari.
  6. Am o rugăminte, este foarte important: deschideți-vă conturile (de grant) în momentul în care ați semnat și ați trimis acordul, pentru ca băncile să facă plata către beneficiari până pe 31 decembrie 2021. Sunt bănci care se mișcă mai greu, bănci care se mișcă mai repede, fiecare bancă are modul ei de a lucra”.  

Mai multe detalii aici

Redactia START UP ZONE

Add comment