Start-Up Zone

Condiții mai dure la accesarea fondurilor europene! Cresc procentele de cofinanțare

Noul Plan Național Strategic prinde contur în această perioadă în cadrul discuțiilor pe care reprezentanții Ministerului Agriculturii le poartă cu asociațiile de fermieri și celelalte organizații implicate în sector. Se pare că, din 2023, accesarea fondurilor europene nu va mai fi atât de facilă pentru unii fermieri, în sensul că vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru cofinanțare.

Dacă pentru măsurile lansate anul acesta se poate ajunge la procente de 70% sau chiar 90% fonduri europene pe submăsura 4.1, lucrurile nu vor mai sta la fel începând din 2023.

”Submăsura 4.1 are o alocare substanțială; toate componentele din această submăsură însumează în total 760 de milioane de euro, o sumă foarte mare, având în vedere că pentru următorii cinci ani din PNS 2023-2027, se discută de o sumă de 728 de milioane de euro. Vor fi foarte multe proiecte, pentru că oamenii înțeleg treaba aceasta.

Doi la mână, exact cum noi am anunțat încă de anul trecut, începând din 2023, se discută deja și în Comitetul de monitorizare pentru noul PNS procentele diminuate de finanțare, unde cooperativele vor reuși să ajungă la 65%, iar restul vor fi 50%-50%. Noi ne-am obișnuit cu 90%-10%; o să avem perioade în care o să fie 50-50 și o să ne amintim ce greu am percutat atunci când era 90-10 sau 70-30. În perioada de tranziție, contribuția maximă pe care o poate primi un beneficiar persoană juridică este de 70%, iar cooperativele mai pot ajunge la 90% în această sesiune”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Acesta a explicat de ce cooperativele agricole au parte de un sprijin mai consistent din fonduri europene, dar și de ce ar fi bine ca fermierii români să înțeleagă rolul acestor cooperative și să adere la astfel de structuri.

”Nu avem încotro. Avem undeva la 800.000 de fermieri mici înregistrați la APIA. Pentru a produce pentru piață și a avea o eficiență, va trebui ușor-ușor să ne unim forțele. Fermierii mici trebuie să înțeleagă că nu putem asimila cooperativele de acum cu cele de pe vremea comuniștilor, unde îți lua pământul și bunurile, iar tu primeai aproape nimic. Acum, fiecare produce pe parcela lui, doar că într-o cooperativă poți să vinzi împreună și să cumperi inputurile împreună. Sunt și avantajele fiscale; să ai o scutire fiscală timp de 5 ani la plata impozitului e ceva. Este un element de capitalizare al tău, iar împreună să produci ceva”, a mai explicat Marian

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment