Start-Up Zone

Fondurile disponibile pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale s-au epuizat în 5 zile de la lansarea sesiunii

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă epuizarea fondurilor europene disponibile prin intermediul submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), în primele 5 zile de la lansarea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanţare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în intervalul 29 octombrie 2021, ora 9.00 – 3 noiembrie 2021, ora 9.00, AFIR a primit online 4.828 de cereri de finanţare, valoarea totală a fondurilor europene solicitate fiind de 300,8 milioane de euro, de 6 ori mai mult decât alocarea disponibilă.

Precizăm că alocarea stabilită de către Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost de 50 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au reprezentat un plafon de 75 de milioane de euro, însemnând 150% din alocare. Astfel, sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis automat, înainte de termenul limită, pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse (300,8 mil. euro) a depăşit plafonul din nivelul alocării sesiunii (75 mil. euro).

Sprijinul public este 100% nerambursabil şi se va acorda sub formă de sumă forfetară. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepţia activităţilor de producţie, pentru care valoarea sprijinului creşte la 70.000 euro pentru un proiect.

Activităţile pentru care s-a solicitat finanţare prin submăsura 6.2 sunt cele aferente Anexei 7 la Ghidul solicitantului, respectiv Lista codurilor CAEN eligibile, disponibilă pe www.afir.info. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producţia de ţesături, se arată în comunicat.

Sursa: AFIR

Redactia START UP ZONE

Add comment