Salariul minim în 2022 este de 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent, conform hotărârii publicate în Monitorul oficial. O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei , adică cu 138 lei mai mult.
De data aceasta nu se va mai ajunge la situația de la începutul anului când, din neatenția Guvernului , salariul minim s-a aplicat de la 13 ianuarie, așa că unele firme au respectat legea “la virgulă”, în dauna angajaților. Totul din cauza unei greșeli de redactare a Hotărârii. Deși au spus că vor rezolva problema, în final n-au mai făcut-o.
Cei care depun Declarația Unică, acum vor avea un nou plafon: 30.600 lei.
De anul viitor dispare salariul minim pentru studii superioare, asta pentru că odată cu această majorare este depășită acea sumă (2350 lei brut).
Salariul minim din construcții rămâne la fel: 3000 lei brut, scutit de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II. Adică, cei din construcții vor lua în continuare 2.362 lei în mână.
În legătură cu schimbările pe care le poate produce creșterea salariului minim, așteptăm bugetul pe 2022 deoarece, de exemplu, în cazul punctului de amendă, ca în anii trecuți, e posibil să se mențină tot 145 lei, adică să nu se actualizeze în funcție de noua sumă.
Conform datelor Ministerului Muncii, în România sunt acum circa 1,3 milioane de persoane care primesc salariul minim.
Creșterea salariului minim aduce bugetului de stat 1,8 miliarde lei în plus.
Add comment